Руската агенция Интерфакс цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на срещата на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Според Локшина, американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха политическо убежище на Сноудън.

"Аз съм в състояние да приема всяко едно предложение от Русия поради невъзможността ми да напусна. Няма да предприемам или планирам действия, нанасящи ущърб на САЩ. Аз искам доброто на САЩ”, заявил Сноудън, цитиран от Локшина.

По нейните думи Сноудън е заявил, че Агенцията по бежанците към ООН го е признала за лице, търсещо убежище.

Руските правозащитници, присъствали на срещата, подкрепят искането на Сноудън за политическо убежище, заяви известният руски адвокат правозащитник Генри Резник.

В Кремъл досега не са получавали молба за политическо убежище от Едуард Сноудън.

Бившият сътрудник на ЦРУ може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това" - обясни прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

Председателят на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин изрази надежда, че случаят Едуард Сноудън няма да се отрази негативно на отношенията със САЩ. Той призова Съединените щати да проявят благоразумие и политическа прозорливост по въпроса.

"Надяваме се, че САЩ ще изтълкуват правилно нашия ход като хуманен и насочен към защита на правата на човека, който излезе в подкрепа на правата и свободите на милиони хора", призова председателят на Държавната дума.

Наришкин изрази опасения да не би Сноудън, който САЩ искат да им бъде предаден, да получи смъртна присъда.

"Вярвам, че има много голям риск" от такова наказание, допълни той.

Позицията на САЩ

"Предоставянето на пропагандна трибуна на Сноудън противоречи на декларацията на руската страна, че ще запази неутралитет по случая", коментира обаче по-късно говорителят на Белия дом Джей Карни. 
Той подчерта, че предоставянето на убежище в Русия е несъвместимо с уверенията на Русия, че тя не желае Сноудън да навреди на отношенията със САЩ.

Карни съобщи, че по-късно президентът на САЩ Барак Обама ще разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин за това, но подчерта, че разговорът е бил договорен още преди няколко дни.

Едуард Сноудън разкри преди време тайни американски програми за следене на комуникациите.