Руският президент Владимир Путин вече се придвижва в нова лимузина руско производство вместо вносните автомобили, които ползваше досега, предаде Ройтерс.

Новата руска лимузина се появи за пръв път днес за церемонията по встъпването в длъжност на Путин в четвърти мандат. С нея президентът измина краткото разстояние от офиса си до кремълската зала, където положи клетва.

Путин е казвал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии. Тази инициатива набра сила откакто западните страни приеха санкции срещу Русия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставката на новите руски автомобили марка "Аурус" по проекта "Кортеж" за президентската администрация ще завърши до края на годината, съобщи и.д. министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС. Проектът "Кортеж" предвижда създаване на група автомобили - лимузина, седан и миниван - за най-високопоставените държавни представители на Русия. Моделите на автомобилите "Аурус" са с имена от кремълските кули - "Сенат", "Арсенал" и "Комендант".

"Автомобилите ще бъдат пуснати и на свободна продажба. Моделите им бяха избрани по имената на кремълските кули. "Сенат" са седанът и лимузината, "Арсенал" е миниванът, а "Комендант" е джип, който ще излезе в края на следващата година", каза Мантуров.

Снимка: БТА

Междувременно Дмитрий Медведев, който пък беше номиниран от Путин за нов премиерски мандат, предложи кандидатурите на Максим Акимов, Юрий Борисов, Татяна Голикова, Олга Голодец, Алексей Гордеев, Виталий Мутко, Дмитрий Козак и Константин Чуйченко за вицепремиери. Това стана на среща с депутати от управляващата партия "Единна Русия" в парламента, предаде ТАСС.

Според участник в срещата Медведев предлага Акимов да отговаря за транспорта, комуникациите и дигиталните технологии, Борисов - за отбранително-промишления комплекс, Голикова - за здравеопазването, Голодец - за културата и спорта, Гордеев . за селското стопанство, Мутко - за строителството и Козак - за енергетиката и промишлеността. Чуйченко е предложен за ръководител на Апарата на правителството.

За първи вицепремиер Медведев е предложил Антон Силуанов. Смята се, че той ще запази и финансовото министерство.