Владимир Путин встъпи днес официално в длъжност като президент на Русия, съобщиха световните агенции.

Той постави ръката си върху конституцията на церемония в Андреевската зала на Големия кремълски дворец и се закле да служи на руския народ, да опазва правата и свободите му и да защитава руския суверенитет.

"Смятам за мой дълг и за смисъл на моя живот да дам всичко от себе си за Русия, за нейното настояще и нейното бъдеще", заяви той след полагането на клетвата.

Той встъпва в длъжност за четвърти президентски мандат, два месеца след като бе избран с над 70 процента от подадените гласове на президентските избори, на които нямаше сериозни опоненти.

Президентът на Русия смята за свой дълг и смисъл на живота да направи всичко за бъдещето и настоящето на Русия. Той заяви, че "Русия е за народа" е ключов ориентир за него, предава ТАСС.

Путин допълни по време на церемонията по встъпването си в длъжност за нов шестгодишен мандат, че Русия трябва да бъде съвременна и динамична, смело да приема предизвикателствата на времето, защото историята не прощава изоставянето. Според президента Русия се нуждае от пробиви във всички сфери на живота.

Държавният глава е убеден, че подобни понятия като репутация, чест, отзивчивост и откритост трябва да са норма в живота за представителите на всички равнища на властта. "Русия трябва да върви рамо до рамо с глобалните промени и да остава открита към диалог", допълни Владимир Путин. 

Путин заяви, че никакви прегради и обстоятелства не трябва да попречат на Русия сама да определя своето бъдеще.

"Разбира се, ние сме длъжни да вървим в крачка с глобалните промени, да отстояваме своя дневен ред на развитие на пробивите, за да не ни пречат никакви прегради и обстоятелства да определяме своето бъдеще, да въплъщаваме в живота най-смелите си планове и мечти", заяви Путин по време на церемонията на инаугурация в Кремъл.

"Цялата красота и сила са в нашата самобитност и единство. Ние се научихме да отстояваме своите интереси, възродихме гордостта към родината, към нашите традиционни ценности", допълни той.

По-късно патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи благодарствен молебен по случай встъпването в длъжност на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

След церемонията в Големия дворец Путин отиде в Благовещенския събор на Кремъл. На входа на катедралата го очакваше патриарх Кирил и двамата заедно влязоха в храма. Главата на Руската православна църква прочете молитва, в която моли Бог да даде на държавния глава сила и мъдрост да управлява страната, а след това се обърна към него от името на духовенството и вярващите. По думите му тези хора са подкрепили Путин виждайки в него "не само лидер, управляващ успешно държавата, но и човек, предан на отечеството", човек, "за когото духовната традиция е негова собствена, за когото и материалното, и духовното благополучие на хората е задача на президентския мандат".

Патриархът пожела на президента сили и здраве да изпълни всички обещания, дадени във встъпителната му реч. Според Кирил особено важно е да се работи с подрастващото поколение. 

Медведев отново премиер

След това президентът на Русия внесе в Държавната дума каниддатурата на Дмитрий Медведев за премиерския пост, съобщиха на официалния сайт на Кремъл.

Преди това, съгласно Конституцията на Руската федерация, правителството в пълен състав връчи оставката си на Путин, след като той встъпи в длъжност за нов мандат. Премиерът и министрите преминават в статут на "временно изпълняващи длъжността" до съставянето на нов кабинет.

Държавната дума планира утре, 8 май, да разгледа каниддатурата на Медведев на поста председател на правителството на РФ, съобщи заместник-председателят на долната камара на парламента от фракцията на Либералдемократите Игор Лебедев.

Още днес Медведев ще се срещне за консултации с парламентарните групи. Депутатите имат въпроси и предложения, които биха искали да обсъдят с него. След това ще приемем съответното решение, заяви зам.-председателят на Думата и лидер на фракцията на "Единна Русия" Сергей Неверов.