Броени дни преди да навърши 113 години почина най-възрастният мъж в света. Рекордът на японецът Читецу Ватанабе беше официално обявен на 12 февруари. Той взе титлата най-възрастен човек от друг японец - Масадзо Нонака, който почина на 113-годишна възраст в края на януари.

Попитан за тайната на дълголетието, съветът на Ватанабе бе: "Не се ядосвайте и продължавайте да се усмихвате". Той е роден на 5 март 1907 г. и само след 11 дни щеше да навърши 113 години.

Ватанабе е починал в неделя. В дните преди това той не можел да се храни добре, имал и треска, дишал трудно, съобщи японският в. "Майничи", позовавайки се на членове на семейството му. 

Той оставя пет деца, дванадесет внуци, шестнадесет правнуци и едно праправнуче. Той живееше в японската префектура Ниигата. Роден е на 5 март 1907 г. Допреди десетина година столетникът се занимавал с бонсай. Завършил е селскостопанско училище, след което заминал за Тайван, където работил на захарни плантации. След края на Втората световна война Ватанабе се върнал в Ниигата и работил до пенсия там.

Според статистиката японците са най-дълголетната нация на света, като през 2015 г. броят на хората над 80-годишна възраст надхвърли 10 милиона. В момента най-възрастният човек е 117-годишната японка Кане Танака.