Първата метролиния в Пакистан беше пусната в експлоатация днес в Лахор, столица на източната провинция Пенджаб, където общественият транспорт е слабо развит и липсват инфраструктури, предаде Франс прес.

"Оранжевата линия" с над двайсет станции се простира на 27 километра и е построена от китайски компании. Благодарение на нея ще се намали времето за пътуване във вечно задръстения град, допълва БТА.

Снимка: БТА/AP

Пускането на метрото става с няколко години закъснение поради спорове и възражения за мащабния заем, взет от Пакистан за инфраструктурни проекти, финансирани от Китай. Метрото беше критикувано и защото застраши някои исторически обекти в града. Изграждането му струваше около 300 милиарда рупии (1,8 милиарда долара).

Властите се надяват с него да пътуват по 250 000 души всекидневно и да се намалят задръстванията в над 11-милионния град.

Пекин е инвестирал над 50 милиарда долара в рамките на Икономическия коридор Китай-Пакистан (CPEC), благодарение на който бяха подобрени инфраструктурите, електроснабдяването и транспорта в цялата страна.