Специализирани полицейски части разбиха организирани престъпни групи за производство и разпространение на наркотици в няколко европейски страни. В Испания и Португалия бяха разкрити рекордни количества марихуана и кокаин.

Екипът за борба с организираната престъпност и наркотиците на Гражданската гвардия на Толедо и Митническата служба на летище "Барахас" в Мадрид разкриха производство на марихуана в особено големи количества. Иззети са над 135 хиляди стръка от най-голямата плантация в Европа за производство на марихуана, която официално е обявила, че отглежда индустриален коноп, съобщи БНР.

При обиск на плантация в град Хуерта де Валдекарабанос, близо до Толедо е установено, че растенията не са индустриален коноп, а генномодифицирана марихуана, която на външен вид не се различава от него. Дни по-късно на летище "Барахас" в Мадрид бяха задържани 112 килограма пъпки от марихуана, обявени за растения, без да се уточнява какви. При разследването е станало ясно, че те са на фирмата, собственик на плантацията за "индустриален коноп". При обиска са открити 30 тона изсушена продукция от миналата година и над 3 хиляди килограма пъпки, готови за дистрибуция.

Фермата, в която се е намирала плантацията, е с площ от 12 хектара, с постоянно 24-часово наблюдение и специална зона за сушене с вентилационна система.

Арестувани са трима души, а други шест са разследвани. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпление срещу общественото здраве, принадлежност към престъпна група и грубо погазване правата на работниците, тъй като на мястото са работили незаконно пребиваващи чужденци, които са живеели в тежки битови условия.

В Белгия пък бе разбита престъпна организация, за която се подозира, че е внесла над 15 тона кокаин през пристанищата в Антверпен и Ротердам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Общо 27 души бяха арестувани при 23 обиска, извършени главно в района на Лиеж. В операцията взеха участие 300 полицаи, съобщи в комюнике федералната прокуратура.

При нея са разбити нарколаборатория и склад за наркотици и са били иззети близо 600 кг кокаин. Конфискувани са също така оръжия, коли, криптирани телефони, скъпи часовници и коне.

По данни на прокуратурата групировката има разклонения в Испания, Нидерландия и Колумбия.

При друга операция вчера португалските власти са иззели 5,2 тона кокаин от платноходка, плаваща под испански флаг. Арестувани са двама испанци и един перуанец. Това е най-голямото количество от наркотика, залавяно през последните 15 години в Португалия.