Днес Грузия изглежда е на ръба на политическа криза - опозицията отправи призив към протести, за да оспори резултата от вчерашните парламентарни избори, спечелени със съвсем малка преднина от управляващата партия според последните официални резултати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според оценки на ЦИК след преброяване на бюлетините в около 92 процента от избирателните окръзи "Грузинска мечта" - управляващата партия на милиардера Бидзина Иванишвили, получава 48 на сто от гласовете срещу 45,5 на сто за опозиционните партии.

Международните наблюдатели от ОССЕ и Парламентарната асамблея на НАТО заявиха в общо комюнике, че изборите "бяха състезателни и като цяло бяха спазени основните свободи".

Те обаче добавиха, че вотът е бил "далеч не безупречен", споменавайки "общи твърдения за натиск над избирателите (. . .) и неясни линии между управляващата партия и държавата".

Това е третата поред изборна победа за "Грузинска мечта", заяви Иванишвили, но лидерът на опозицията - експрезидентът Михаил Саакашвили, обвини управляващата партия в "масово фалшифициране на резултатите" и прикани своите привърженици "масово да се надигнат в защита на гласовете".

Формацията на Саакашвили "Единно национално движение" (ЕНД) призова за демонстрации днес следобед пред парламента в столицата Тбилиси въпреки страховете, свързани с ускореното разпространение на коронавируса в страната.

"От днес нататък ще се събираме всеки ден, докато не издействаме нови избори", заяви Саломе Самадашвили, която е член на ЕНД, по време на митинг в центъра на Тбилиси, продължаващ вече няколко часа, предаде ТАСС.

В проявата участват няколко хиляди представители на опозиционни партии, техни симпатизанти и граждански активисти, посочва агенцията.

Тази година ЕНД успя да обедини ред опозиционни групировки, за да се изправят срещу "Грузинска мечта", която е на власт от 2012 г., напомня Франс прес.

След осемгодишното управление на тази партия популярността й се топи на фона на икономическата стагнация и обвиненията в посегателства върху демокрацията. Според грузинския експерт Гела Васадзе има риск от политическа нестабилност в страната, дори ако опозицията не успее да събере тълпи заради коронавируса.

"При всяко положение "Грузинска мечта" ще има твърде нестабилно мнозинство в парламента", каза той пред АФП и предположи, че може би ще има предсрочни избори.