Според експертите ракетната площадка Пунггюе-ри е в бойна готовност, предаде БНР.

Постоянно наблюдаваме движение, коментираха от групата експерти на университета Джон Хопкинс в Балтимор, като се позоваха на сателитни снимки.

Китай обмисля санкции срещу Пхенян, а американският президент не пожела да коментира, с каква задача е изпратен самолетоносачът „Карл Винсън“ в района. Американският президент Доналд Тръмп не потвърди, но и не отрече планиран удар срещу Северна Корея.

Северна Корея обяви увереност в успеха на следващ ядрен опит, което разтревожи Южна Корея. Външният министър Юн Бьон-се заяви в Сеул: САЩ категорично заявиха, че всякакви действия в региона ще бъдат предварително консултирани с нас.

Китай от своя страна обмисля въвеждането на санкции спрямо съюзника си в Пхенян, ако Северна Корея продължи да извършва ракетни тестове.

Говорителят на външното министерство в Пекин все пак подчерта: Трябва да бъде много ясно. Китай винаги се е противопоставял на използването на едностранни санкции в международните отношения.

Китайският президент Си Цзинпин призова за мирно решение на напрежението около Северна Корея. В телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, Си е заявил, че Китай е за решаването на проблема с мирни средства, съобщават китайски медии.

Според експертите от университета Джон Хопкинс в Балтимор ядрен тест може да бъде извършен още в събота, когато се навършват 105 години от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, дядо на сегашния държавен ръководител.

Ракетната площадка Пунггюе-ри се намира на около 200 км от руската граница и на от китайската.

Северна Корея до сега е извършила пет ядрени опита, последните два през миналата година.