Новите правила са били одобрени още на 6 май, но бяха публикувани вчера, след като управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан подаде оставка заради секс скандала около него.
Те са изготвени след две години консултации в институцията, предаде Франс прес. 

На 25 октомври 2008 година МВФ отхвърли обвиненията срещу Строс-Кан след разследване на негова връзка с унгарската икономистка Пирошка Наги, работеща в африканския отдел. Навремето правилникът не предвиждаше нищо за такива случаи.

Новият регламент уточнява, че връзка между ръководител(ка) и подчинен(а) представлява "потенциален конфликт на интереси" и следва един от двамата да бъде преместен на друга работа. Началник (началничка), който не съобщи за такава връзка на отдел Човешки ресурси, може да понесе дисциплинарни наказания. Шефът не може да налага наказания на подчинен(а), разкрил(а) интимни предложения или сексуален тормоз, които бяха забранени още в предишния кодекс.

Наказанието за сексуален тормоз обаче става по-тежко, като се предвижда дори уволнение.

Говорителят на МВФ Уилям Мъри посочи, че политиката на фонда за личните отношения между служители на институцията е солидна и съответства на най-добрите практики, включително действащите норми в САЩ.