Телата са открити в изгорялата двуетажна пристройка към железобетонно хале на пазара, вероятно пригодена за общежитие. Предполага се, че причина за пожара е било късо съединение.

Жертвите на пожара спяли на двуетажни легла. Те не са имали шанс да оцелеят, тъй като единственият изход навътре към складовете е бил затрупан от горящи предмети, предаде БНР.

Сигналът бил получен около 4,50 ч., а към 7,00 ч. местно време огънят е потушен напълно. Пристройката нямала нормален път за евакуация и пожарникарите трябвало да пробиват стената. Осем екипа огнеборци са гасили пожара.

Според московските органи на реда загиналите са граждани на Таджикистан, живели и работили на самото тържище. Предварителни данни на федералната служба по миграцията сочат, че най-вероятно става дума за нелегално пребиваващи в Русия.

Образувано е наказателно дело за нарушаване на нормите за пожарна безопасност по невнимание, довело до смъртта на двама и повече души. Във връзка с инцидента министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу предложи съвместни проверки с федералната миграционна служба в местата, където работници живеят в неподходящи условия.

"Трябва да проучим кой ги е заселил там", каза той. "Загинали са хора и е неуместно някой да се оправдава, че били работници или гастарбайтери. Въпросът е друг. Това са хора. И щом живеят там, трябва да им бъдат осигурени всички условия", изтъкна Шойгу.

Много пазари в Москва наемат евтина работна ръка от региона, без да й осигуряват подходящи жилища, отбелязва АФП.

През 2009 година при подобен пожар в строящ се подземен гараж загинаха 7 имигранти от Таджикистан. Оказа се, че причината за инцидента е повреден електрически уред. А гурбетчиите са живеели на строежа незаконно, съобщи БНТ.

Горя и московски небостъргач
Снощи огромен пожар обхвана и върха на новостроящ се небостъргач в Москва, планиран да бъде най-високата сграда в Европа, но стихията бе овладяна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации.

"Пожарът, който се разпрострял на площ от 300 кв. метра, е локализиран. Няма пострадали", съобщи ведомството. Четири хеликоптера, в това число Ми-26, участваха в потушаването на огъня. Пламъците обхванаха източната кула на комплекса "Кулата на федерацията", който е част от голям проект за развитие по река Москва на 2,5 км западно от Кремъл, отбелязва Асошиейтед прес.

Не е известна причината за пожара. Според плановете небостъргачът трябва да се издига на 360 метра.