Афганистанските талибани заявиха, че са свалили военен самолет на САЩ в афганистанската провинция Газни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Самолетът беше свален по време на разузнавателна мисия над окръг Дех Як, съобщи говорителят на талибаните Забиула Муджахид. На борда му е имало "мнозина" военни, които са загинали, включително офицери с висок чин.

Талибаните често преувеличават броя на жертвите, напомня АП.

По-късно Пентагонът потвърди, че американски военен самолет се е разбил в Афганистан, но заяви, че няма индикации да е бил свален от вражески огън. Говорителят на американските сили в Афганистан Сони Леджет каза, че самолет Бомбардие Е-11А се е разбил днес в афганистанската провинция Газни. Този род самолети летят в подкрепа на разузнавателни дронове и са оборудвани със скъпи комуникационни технологии.

Говорителят на американските сили в Афганистан каза, че сега се води разследване на причините за падането на самолета.

Афганистанският журналист Тарик Газниуал съобщи, че е видял горящият самолет и две тела. Пламъците са обхванали предната част на самолета, но корпуса и опашната част почти не са били засегнати. Мястото на катастрофата се намира на около 10 км от военна база на САЩ, добави той.

По-рано днес афганистански представители съобщиха, че в контролирания от талибаните район на провинция Газни се е разбил пътнически самолет на афганистанската компания "Ариана еърлайнс". Авиолинията обаче заяви, че нито един от нейните самолети не се е разбивал в Афганистан.

По-късно афганистански представители заявиха, че самолетът може да е бил собственост на чуждестранна компания. Талибанският говорител Забиула Муджахид съобщи, че групировката проверява информацията за самолетна катастрофа, припомня Ройтерс.