Най-малко 24 души бяха убити, а 31 - ранени, при експлозия близо до предизборен митинг на президента на Афганистан Ашраф Гани в централната провинция Парван, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на представители на властите.

Сред жертвите има жени и деца. Повечето от убитите са цивилни. Възможно е броят на жертвите да нарасне.

Афганистанският президент се отърва невредим при нападението.

Телевизия "1-ТВ" съобщи за два взрива, като според представители на афганистанските сили за сигурност едно от устройствата е било самоделна бомба, заложена под кола на службите за сигурност.

При друга експлозия, в центъра на столицата Кабул, бяха убити трима души.

Президентските избори в Афганистан са насрочени за 28 септември.

Талибаните поеха отговорност

Талибаните поеха отговорност и за двата самоубийствени атентата, предаде Асошиейтед прес.

Забихула Муджахид, говорител на талибаните, каза, че атентатор самоубиец е взел на прицел президентската охрана и други членове на силите за сигурност, които са пазели Гани.

Муджахид заяви още, че мишена на атентатора самоубиец в Кабул е била афганистанска военна база.

Гражданска война по време на предизборна кампания

На 15 септември високопоставен представител на силите за сигурност в Кабул съобщи, че афганистански войски, подкрепени от американски части, са нанесли късно вечерта на 14-и с.м. въздушни удари  в северната и западната част на страната и са убили двама талибански лидери и най-малко 38 талибански бойци.

Операциите са имали за цел да осуетят планирани атаки на талибаните над афганистански сили. Източникът добави, че сраженията са се ожесточили след пропадането на преговорите между талибаните и САЩ.

В изявление на Министерството на отбраната се казва, че талибанският "губернатор" на северната провинция Саманган Маулауи Нурудин е сред убитите в тези въздушни удари. С него били убити и четирима талибански бойци. Говорител на талибаните обаче отрече Нурудин да е бил убит.

Другият талибански водач, за чиято смърт съобщава Кабул, е "губернаторът" на окръг Анар Дара в западната провинция Фарах молла Сайед Азим. С него били убити 34 талибански бойци.

Говорител на афганистанското вътрешно министерство заяви, че около 100 000 души от силите за сигурност ще охраняват реда на президентските избори на 28 септември.

Около 72 000 души от силите на реда ще дежурят около разположените в страната 4942 избирателни секции, а други 30 000 ще стоят в готовност да се включат.

Говорител на афганистанския президент междувременно заяви, че приоритет за правителството са предстоящите избори, а не постигането на мирно споразумение с талибаните.

Легитимно мирно споразумение с талибаните може да бъде постигнато само след насрочените за 28 септември президентски избори, заяви преди няколко дни Седик Седики.

Американският президент Доналд Тръмп внезапно прекрати в началото на месеца преговорите между САЩ и талибаните, които имаха за цел намирането на мирно решение на афганистанския конфликт. Афганистанското правителство до голяма степен бе изолирано от тези преговори, отбелязва Асошиейтед прес.