НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след разговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, на фона на американските усилия да бъде сключено мирно споразумение с талибаните, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"НАТО напълно подкрепя усилията да бъде постигнат мир в Афганистан", написа Столтенберг в Туитър след разговорите си с Помпейо в Брюксел. "Осъждам неотдавнашните ужасяващи атентати и НАТО остава ангажирано да подкрепя афганистанските сили", добави той.

САЩ и талибаните преговарят от повече от година за намиране на политическо решение на започналата преди 18 години война в Афганистан.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще намали почти наполовина числеността на американските войници в Афганистан, до 8600 души, ако споразумението бъде финализирано.

Не е ясно какво ще означава това за присъствието на НАТО в Афганистан, отбелязва ДПА. Войските на САЩ са почти половината от състава на цялата мисия на алианса за обучение и съветване на афганистанските сили за сигурност.

Представител на НАТО съобщи, че Столтенберг и Помпейо са обсъдили също отдавнашните усилия на Вашингтон да бъдат увеличени европейските отбранителни разходи в рамките на алианса, както и подготовката за срещата на върха на НАТО през декември в Лондон.

Помпейо пристигна в Брюксел снощи и разговаря с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, доскоро министър на отбраната на Германия.

Днес той се очаква да се срещне и с бъдещия председател на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и следващия ръководител на външната политика на съюза външния министър на Испания Жозеп Борел.