Американският президент Доналд Тръмп направи неочаквано посещение на американските войници във военновъздушната база Баграм в Афганистан по случай Деня на благодарността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп пристигна в базата малко след 20:30 ч. местно време и прекара там повече от два часа и половина. На журналистите бяха дадени строги инструкции да не разгласяват визитата от съображения за сигурност на президента.

Тръмп посети Афганистан повече от два месеца след прекратяването на мирните преговори с талибаните, след като при бомбен атентат в Кабул бяха убити 12 души, сред които един американски войник, припомня АП.

Американският лидер направи визитата в повратен етап от президентския си мандат - на фона на набиращото скорост разследване за импийчмънт.

Президентът се нареди, за да си вземе от вечерята на войниците за Деня на благодарността

Снимка: AP/БТА

Тръмп хапна заедно с военнослужещите от поднос

Снимка: AP/БТА

Доналд Тръмп се срещна и с афганистанския президент Ашраф Гани, който присъства на речта на президента пред войниците в базата Баграм, предаде Франс прес.

Тръмп каза, че САЩ водят преговори с талибаните и те са готови да приемат спиране на огъня.

"Ще видим какво ще стане", заяви президентът.

Той каза, че продължава да изпълнява плана за намаляване на американските войници в Афганистан до около 8600 души, като заяви пред придружаващите го журналисти, че броят им ще бъде намален "съществено".

Снимка: AP/БТА

"Все пак САЩ ще трябва да останат в страната "докато постигнем сделка, или до пълна победа", добави Тръмп.

Снимка: AP/БТА

Американският президент и първата дама Мелания Тръмп направиха подобна визита за Деня на благодарността миналата година в Ирак. Преди няколко дни американските войници в Ирак посети и вицепрезидентът Майк Пенс.