Мирният договор с талибаните сложи край на най-дългата война на САЩ - афганистанската

Всички американски войници ще напуснат Афганистан до 14 месеца, ако сделката не бъде погазена. Предстои по-трудното - преки преговори между талибаните и правителството

Обратно в новината

Коментари - Мирният договор с талибаните сложи край на най-дългата война на САЩ - афганистанската | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що не кажете, кои страни са подписали това споразумение? Едната е САЩ, а другата - ЕМИРАТ АФГАНИСТАН. Няма Афганистан, няма дори и официалното Ислямска Република Афганистан - има ЕМИРАТ! И що лъжете - политическия лидер на талибаните Абдул Барадар? Мулла (на български мола) Абдул Барадар е само шеф на дипломатическия офис на талибаните в Доха - нещо като посланик. Лидер на талибаните е мавлави (духовен учител) Хибатуллах Ахундзада. Талибаните НЯМАТ политически лидери. Няма и как да имат. Нама такова нещо като политика в исляма. Имат си шариятски съд, различни съвети, емири, но не и "политически лидери"... И впрочем - сделката вече цапочна да се проваля. Афганистанското правителство отказа да освободи тези 1000 заловени талибани. Талибаните просто нямат сили да неутрализират останалите противници - не успяха да спрат Вилаят Хорасн (местния клон на Ислямска държава), който сега набира сили в Афганистан. Въпрос на време е боевете да започнат отново. Ако въобще спрат.

"Вие имате часовниците, а ние - времето! ". Така и стана. Още на времето руските генерали са знаели, че единствения начин за победа в Афганистан е бил използване на тактическо ядрено оръжие. Янките разбраха по трудния начин. Сътвориха едно чудовище, подхраниха го с оръжия и пари, само и само да срине съветския съюз, после това чудовище се обърна срещу тях и те сега - амиии обещайте, че няма да ни биете и ще ви оставим на мира. Срам, срам, срам ... да ги пита някой защо толкова американчета се прибраха кой в ковчег, кой инвалид от там. Каква беше идеята? Освен, че сринаха една що-годе уредена страна. Лекът за тия камилари е само едни - намерете алтернатива на петрола, спрете покупките и ще видите, как ще слязат от ламборджинитата и ще се качат обратно на камилите. Е, възможно е обичащият ги народ да ги посече, както направи с Кадафи, но обикновено това се случва с изкуствено издигнатите династии.

6 декември 1993 г. The Independent - статия на цяла страница, озаглавена "Един анти-съветски воин поставя армията си на пътя на мира. С огромна снимка на удмихващия се Осама Бин Ладен и пълна с дитирамби за този както го наричат скромен и срамежлив човек...

Срам за американската военна ,,мощ,,! Кой спечели - производителите на оръжия, а колко загинали и осакатени! Остава сега талибаните да открият дипломатическо представителство на най-високо ниво във Вашингтон и то близо до Белия дом!

Не им вярвам, ни на едните, ни на другите.Върнаха съвременна страна в средновековието.

Хах, накрая краварите капитулираха. А бутафорното правителство на Афганистан, което е по-скоро правителство само на Кабул и Кандахар дори не е включено в преговорите, което показва каква съдба го чака след изнасянето на носителите на демокрация. В дългосрочен план най-вероятно добивите на опиум ще спаднат драстично, а влиянието на талибаните в региона ще се засили до такава степен, че ще започне да прави проблеми на съседите им Пакистан, Иран, Таджикистан и Туркменистан. В последните две очаквам руски отпор. Защото руснаците не толкова отдавна минаха през една Чечня и смятам, че си научиха урока. За другите не е ясно. Така или иначе районът има шанс да стане по-безопасен.

И ако това не е една от най-великите краварски победи! Наред с такива като Виетнам, Корея, Сомалия, Йемен, Либия, Сирия, Ирак, и т.н!

Поне доказаха с този договор че краварите играха толкова време заедно с талибаните, защото не ми е ясно как краварите се договарят с тях без те да са се договорили с правителството????

Талибаните бяха създадени от САЩ срщу СССР.Американски агенти бяха Садам, Кадафи, Бин Ладен, Абу Багдади и т.н. След време те разбраха, че САЩ са двулична държава и в зависимост от интереса си ще ги захвърлят. Затова поеха борбата срещу американците. От момента когато Колин Пауъл размахваше в ООН стъкленица с пясък и обяни че това е хим. оръжие на Садам, никой не вярва на САЩ. Интересно че ЦРУ " удави " без свидетели няколко от тях, но има информация ,че си пият царевичното уиски в Щатите

грешиш, уискито е първокачествено ръжено

царевичното се нарича мескал и в южните щати е повсеместно

дрън-дрън червена пропаганда за комуноидни оФце......Срещу СССР се биеха МУДЖАХИДИНИТЕ бе , червен гащник. И ги ИЗГОНИХА и си взеха властта. Талибаните после ги набориха през 90-те и не са терористи - кооперираха се с такива ( Ал Кайда ) , дадоха им убежище след 9/11 и затова САЩ ги подпукаха , свалиха и вкараха в пещерите. В Афганистан има няколко фракции , САЩ подкрепиха Северният Алианс на един генерал от узбекски произход ( забравих му името ) , който се биеше с талибаните. В такава страна,в която всеки е срещу всеки и живеят в Средновековието не можеш да победиш по смисъла , който знаем като ПОБЕДА. И СССР го разбра по най-трудният начин....... П.П сетете се какъв бахур яде Русия в Чечня , посл втората война "победи"....КАК ? Като направиха Рамзан Кадиров ( бил се първата война срещу тях ) нещо като местен султан и неприкосновен в "православна" Русия. Я коментирайте това , червени папагали.........

СССР излезе официално от Афганистан след решение на продажника Горбачов бе тлъст говежди задник. Питай в Чечения за какво става дума бе помияр продажен. САЩ навсякъде ядоха як лобут. В Корея, Виетнам, в Афганистан. От говедар става ли войник бе фъшкиьо прокиснала

до червеният помияр , дето се мъчи да ме оборва.....не се хаби кифльо , не става само с копи-пейст от путнски СМИ....червени митове и легенди от славните соц-времена :) В Афганистан руснаците бяха бити като бесни кучета и си се изнесоха безславно.....и ни Горбачов ти е виновен , ни Рейгън.........не го ли оплакахте вече трупа на "великият" СССР За Чечня какво да питам,не разбрах ? И в първата война ли пАбедихте ? Явно много се кефиш на Рамзан кадиров , истински руснак,нали ! като не успяхте да ги наборите , ги КУПИХТЕ. И така става :))) То оттам ви тръгна и закачката с чалмите - аятоласи , Ердоган. Няма лошо.....краставите кучета се надушихте. Цивилизованият свят не ви ще освен за суровинен доставчик....играйте си на велики геополитици в една мижава Сирия и се бийте в гърдите колко сте важни за Света. На ти тия копейки , червена фъшкиьо , бягай да си купиш Бояришник или одеколон "Тройной" :)))

За 18 г.американците увеличиха производството на хероин там над 80 пъти. С военни самолети го пренасят в Косово, най-голямата им база в Европа " Конан дейл". Направиха шиптърите гл.дилъри в Европа. Сега тя се чуди как да се оттърве от тях за да не убиват децата и, но изход няма. НАТО нападна Сърбия за да закрепи джихадисткото Косово.В Афганистан не построиха нито болница, нито училище, нито завод, за разлика от руснаците. Едва сега афганците разбраха че са сгрешили и открито го признват по световната преса. Разбраха, че САЩ съюзници няма, а има само измекяри като изтривалката България.

това по "гАварит Масква" ли го казаха ? Изтрещявате тотално , червените кхмери , нормално......отдвавна сте аутсайдери :))) Да се чудиш как американците оставят такъв доходен бизнес....чиста работа,то производство,то логистика,в Косово пакетират ли го на поточни линии ? А за болниците,училищата и заводите построени от руснаците в Афганистан хич няма да споря като виждам колко построиха в Сирия. Те затова едва се откопчиха през 1988 год. - искаха да си ходят , ама местните - НЕ , НЕ ВИ ПУСКАМЕ !!! Как не станаха 16-та сАвЦка република,направо не знам :)))

Европа многократно чрез Интерпол заявяваше на американзците че хванатите дилъри-шиптъри посочват базата в Косово като гл. разпределителен център на хероина за Европа. Има публикации в пресата от много години и доклади.

има,има публикации....ИТАР_ТАСС , Русия Бейонд , все "гАварит Масква"....то и публикации имаше как с оръжие-чудо руски самолет изключва американски разрушител , нищо че го облиташе Су-24 дето не носи РЕБ "Хибини" , ама това са подробности. Нормален,мислещ човек лесно може да отсее истината от пропагандната плява ( било то руска или американска ).То и в ЛНР и ДНР няма зелени човечета,руски танкове , а в Крим пък не беше реферндум под дулата на ихтамнет-и

Талибаните направиха говедата за смях!!!! 18 г война и нито една победа само загуби!!!! Брадатите се оказаха по големи воини от прехвалените американски пехотинци!!!!

Значи Талибаните победиха? Афганистан от днес е втори Виетнам за САЩ

САЩ отдавна ги победиха , много скоро след като влязоха......свалиха ги от власт и ги натикаха по пещерите.Попиляха и Ал Кайда , гепаха накрая и Осамата.......хич да не е - яко загубиха , точно като във Виетнам. Ето сега си отивам унизени , не като Червената Армия през 80-те :))) Люскай Бояришника по този повод - пАбеда , другари !!!

От говедар, пардон , каубой войник става ли бе безказарменик

Хващам бас че без бой няма да се махнат

През оседесетте САЩ подкрепят "студентите" (не ви ли звучи познато). През деветдесетте "студентите" са на владт, благодарение на САЩ. През 2001 САЩ обявяват война на "студентите" и я води 18 години. Извод - САЩ се занимава с афганистанските студенти тридесет години. Това струва на САЩ над 8 трилиона долара, платени от американските данъкоплатци. После, ние сме били дебили!

Не се знае.

Шило

САЩ капитулираха!

Да се договарят с терористи, да това американците го умеят. В кръвта им е. Навремето и с хитлеристите се договориха и ги взеха на работа.

нещастни русофилистичета , САЩ отдавна спечели "Войната в Афганистан" .Зза каквото влязоха там - изпълниха го ! - сваляне на режима на талибаните - унищожаване на тренировъчни лагери на "Ал Кайда" - издирване на Осама бен Ладен......накрая го сгащиха чак в Пакистан Толкова е просто , не знам защо цвилите и се напъвате.......САЩ влязоха,изпълниха си целите и после не се изнизаха "ни лук яли,ни лук мирисали" , а останаха и се опитаха да стабилизират държавата. Е,просто афганистанците не са дорасли и са още в родово-общинният строй. Демокрация,избори , съвместно съжителство , явно са недостижими за тях. От години военните сили на САЩ в страната са символични и са по-скоро инструктори за сформираните местни полиция и армия.А талибаните си отцепиха няколко провинции и си водят партизанската война. К'во очаквате от американците - да ги бомбят до припадък като руснаците в Алепо ли ? Не става , из планините и пещерите - върви ги гони :)))

Шило

Я, пак! Какво са постигнали?

Ти много какъв си бе, че така се гордееш с щатите?

грам не ми пука за Щатите , льольо.....просто казвам фактите и осмивам мокрите ви русофилистични мечти. Като ви чета , още малко и ще приравните това действие на САЩ с позорното напускане на червеноармейците през 1988 г. Да,ама не........ А до другият червен папагал - постигнали са това за което са влезли. Кое не ти е ясно , изброил съм им целите. Това че останаха след това , да ги цивилизоват малко си беше излишно и неосъществимо........руснаците сега в Сирия - същата работа.......

Ало,ехидния!Извади и посочи един документ от държавите в които Щатите хвърляхя бомби,на който пише,че те искат военната им помощ!Или тъва вече не е толкоз важно за тебе?По-важно е да се ,,сее,,демокрация против волята на тези народи?

Сега ще влезе Китай в Афганистан. И тогава сичкото талибан ще разбере кон боб яде ли.

Е няма такъв смях! Незнам тази краварска сган вече с какво лице ще предявява претенции ,че се бори с тероризма! "И плеснаха с ръце.. И се прегърнаха" :)

Бах тяа кравари, 18 години с Афганистан ? Те или не искат да победят, или толкова си могат.....

Афганистан го чака гражданска война, а след това връщане още няколкостотин години назад. Пирова победа...

Добра новина, лошият мир е по добре, отколкото добра война...

81 пъти е вдигнато производството на хероин за 18 г. от американците. От там в базата Конан Дейл, най голямата им в Европа. Направиха шиптърите главни дилъри в Европа, която реве от тях, но бомбардираха с американците Сърбия. Сега смърт на децата

Кравите посрани побягнаха от Афганистан..както от Виетнам преди това..От Иран..от Ирак и т.н! Талибаните ги биха като бити гащи!

Абе май друг избяга от там бит като посран от афганистанските козари преди време.

Другия излезе с развяти знамена! А козаците се надупиха на талибаните, а преди 20 годинки обясняваха как никога нямало да се дупят пред тероризма! особено създадения от тях като Ал кайда и талибаните!

Никога няма да свърши, защото захранва целият свят с наркотици ...

Тук има няколко козячета, дето много обичат да сравняват БВП на страните и да правят изводи! Та, колко е талибанския и с колко превъзхожда краварския?

абасралис!

американските терористи се биха с афганистанските терористи и вторите победиха!

Абе ко стана там, тва в Афганистан бе? Нали уж супер хвърчила Апачи, та супер танкове Абрамс,и тенте там супер ракети патриот ли беа, та смешнидиот ли беа? А бе пълен провал! хахахахах

на американците в краварника....бити, ебани и опозорени!

Ба, ние герои от Афганистан имаме ли, ..да не ни е само Левски?

Бахму, страна с 1 трилион военен бюджед не можа да победи племе с автомати, бради, сандалки и две кози. Тука има нещо гнило :-).

Войната спря но скоро ще започне нова.сащ изгуби поредната война,но всъщност спечели много.изгуби много хора и пари,но точно това е смисълът на тяхната война.евди пари да бъдат изхарчени,да бъдат напечата ни да се вземат нови заеми и парите да влязат в икономиката.без война с Америка е свършено .едно чичковци с криви носове става адски богати,а американския пенсионер не спира да работи,зсщото не може да си покрие ипотеките

Ми то било много просто.. мерси че ни обясни, проф Савушкин.

Не е просто. Трябва да имаш ,,печатницата,,.

Нормално е да се предадеш, като виждаш, че губиш.

Безценно! Говеждата травеститска измет отново наритана в главата!

Нещо не мога разбера как така САЩ сключват мирен договор като никога не преговарят с терористи? Или пък талибаните не са терористи. Ма пък тогава защо се биха с тях толкова време?

Гледай си собствената кочина, ватник! Я да видим - платил ли си поредната вноска по таксата 'спокойствие' ?

Платено е, потник!

Айде бе, мирен договор. Те щото талибаните си имат един лидер, а не 150 племенни вожда. Сигурно са го дали на имама за нотариална заверка от Аллах? Щото Корана ги учи да спазват сключени договори, особено с неверници.

Крайно време беше САЩ да се махнат от Афганистан. Какво търсят там? Това е агресия от нов тип, където решим отиваме и правим коквото сме си наумили, а то е ние сме най-великите и всички трябва да ни слушат. Време е САЩ да се осъзнаят и да разберат, че не са всичко в този свят, има и други. Същото правят и с Иран, ние ще ви казваме.

С две думи Тръмп печели изборите. Браво

А с освобождението на Идлиб Асад ще сложи точка на войната в Сирия. Две хубави новини за отрицателно време :)))

Афганистан, както и думата асфалт се пише с ф. Не се пише Авганистан. Това като забележка към многото неграмотни тролове, които се упражняват с коментари по-долу. По темата: добре е, че най-после има сключен мирен договор. Друг е въпросът дали ще се спази, защото много често такива договори не траят дълго. Крайно време е САЩ да излязат от тази държава, както навремето се изтегли и СССР. Афганистанците, добри или лоши, изостанали или напреднали, трябва да бъдат оставени да управляват сами страната си. Там поне няма нефт и САЩ нямат кой знае какви интереси освен ако не им се вижда привлекателна идета да изградят още една военна база край границите на Русия. Освен това, както глупаво ескалираха нещата с Иран почти до война, ще трябва да прекратят някоя стара война, ако ще почват нова. Няма да им стигнат ресурсите да водят толкова чного локални войни по едно и също време. Точно затова и Венецуела извади късмет толкова време. САЩ бяха прекалено заети в Близкия Изток иначе щяха да решат проблема Уго Чавес и Мадуро, така кактж разрешиха проблемите си с Еквадор и Панама през миналия век. Като не можаха да купят президентите на тези държави, тези неудобни за тях политици много удобно загинаха в самолетни катастрофи.

Няма нефт, ама има макови полета и 70% от световното производство на хероин! Талибаните изкорениха полетата, които обаче се върнаха на крилете на демокрацията!

Никел - огромни залежи имат.

Дойдоха като аслани, а си тръгват насрани-ха,ха,ха.

И кой ще пази маковите плантации? хе-хе

Ако, не дай боже, у нас стане напечено, за колко време американските герои ще успеят да избягат от Ново село?

Предполага се че САЩ са поискали от талибаните да дразнят Русия.

А колко трилиона похарчиха до този момент?!?! Всички бедни по света щяха да живеят добре и много билни жяха да поживеят с тези пари които са взети от всички нас, включително и от талибаните.

Договорите на америкаците не струват даже хартията, на която са написани. След време американците ще кажат, че договорът е остарял и те излизат от него (развалят го, както направиха с Русия по договора за ракетите). Но и руснаците наскоро съобщиха, че договорът за продажбата на Аляска е остарял и смятат да си върнат тая територия. Каквото повикало, такова се обадило.

Според Корана, дума дадена на гяури не се счита обвързваща за един правоверен мюсюлманин. Американците ще останат излъгани в очакванията си. Но нали точно те въоръжаваха талибаните преди 11 септември 2001 г ? И най-вече преди 1989г. Сега с техните камъни по тяхната глава.

Ето че поредния окупатор ще напусне. Никой....като се почне от Александър Македонски, Британската Империя, СССР, а сега САЩ не е успявал да покори Афганистан...

"големите " Краварски играчи

Разгеле