Канцлерката Ангела Меркел планира да изземе от властите във федералните провинции контрола върху борбата с коронавируса в Германия. Причината е рекордният брой нови случаи на коронавирус, съобщи днес правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Според него следващата седмица кабинетът в Берлин ще внесе законопроект, изработен в координация с провинциите, който включва налагането на "задължителни и всеобхватни спешни мерки в районите със 100 и повече случаи" на 100 хиляди жители. При нива на заболеваемост под сто на 100 хиляди жители провинциалните власти ще запазват контрола върху мерките за забавяне на разпространението на вируса.

Германия се мъчи да се справи с трета епидемична вълна и затова Меркел и премиерите на някои провинции призовават за налагане на строг локдаун за кратък период, докато страната прави опити да ускори ваксинационната си кампания, отбелязва Ройтерс.

Институтът "Роберт Кох" обяви днес, че за изминалото денонощие в Германия са регистрирани 25 464 нови случая на коронавирус - с 3576 повече в сравнение с преди седмица. На седемдневна база случаите са средно 100,4 на 100 хиляди души. От института предупредиха, че тези числа може да се променят след дългия уикенд около Великден, като картината ще стане по-ясна около средата на следващата седмица.

Насрочената за понеделник среща на федералната канцлерка с премиерите на 16-те провинции, на която трябваше да се обсъди разширяване на ограничителните мерки, е отложена, каза правителственият източник.