Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че държавният глава на Русия Владимир Путин е силен лидер, който се стреми да направи своята страна велика, но призова западните страни да са предпазливи с Москва.

"Мисля, че той е много силен човек, той е силен президент. Той иска Русия да е велика. Хората се гордеят с неговата политика. Той е силен и умен, но не бъдете наивни", каза Макрон в интервю за американската телевизия Fox News.

Френският президент добави, че независимо от нееднократните заявления на руските власти за невмешателство във вътрешните работи на други страни, той не е наивен и е "обсебен от стремежа да се меси в нашите демокрации".

"Меси се навсякъде в Европа и САЩ, за да отслаби демокрациите ни, защото смята, че това е полезно за страната му. Той се държи изключително сурово с малцинствата и с противниците си с някаква представа за демокрацията, която аз не споделям. Уважавам го. Познавам го, но не си правя илюзии. Затова смятам, че ние никога не трябва да се показваме като слаби пред президента Путин. Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това", подчерта Еманюел Макрон, като все пак отбеляза, че постоянно поддържа контакт с него.