Руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп,  заяви първият дипломат на Русия Сергей Лавров в интервю за РИА Новости, но уточни, че засега не се подготвя подобна среща на върха.

По думите му Путин е готов за такава среща, но подготовката още не е започнала.

"Ако това стане, веднага щом има някакво развитие, със сигурност ще ви разкажем", увери Лавров.

По-рано Путин и Тръмп се разбраха в телефонен разговор за евентуална среща и Белият дом заяви, че може би тя ще е във Вашингтон.

"Ще обърна внимание, че Доналд Тръмп вече след телефонния разговор няколко пъти и в туитове, и на живо каза, че трябва да се решават въпросите с Русия, че искаме да имаме с Русия добри отношения, това е по-добре, отколкото да нямаме добри отношения, и само един глупец може да мисли иначе. Чуваме и това", добави руският външен министър.

Русия очаква предложението на Тръмп за среща с Путин да бъде конкретизирано, допълни той.

Това предложение бе отправено през март, но оттогава нещата не са напреднали, имайки предвид напрежението по повод случая Скрипал и предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

"Стопроцентово е сигурно, че Владимир Путин и Доналд Тръмп, както и военните от двете страни, няма да допуснат военна конфронтация - те все пак са лидери, избрани от своите народи, те отговарят пред тези народи за мира и спокойствието", подчерта Сергей Лавров пред руската агенция, цитиран от БТА.