Френският президент Еманюел Макрон предложи за еврокомисар 64-годишния Тиери Бретон, главен изпълнителен директор на технологичния гигант "Атос" (Atos) и бивш министър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът е предал кандидатурата на Бретон на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи президентството. Ако бъде назначен, френският кандидат ще запази широките правомощия - включващи индустриалната политика, вътрешния пазар, информационните технологии, отбраната и космоса - които се очакваше да получи министърът на отбраната на Франция Силви Гулар.

Бретон е човек на действията, познава индустриалните въпроси отвътре и който, макар да е започнат с институциите в Брюксел, няма да има бюрократичен подход към европейските въпроси, което е важно за президента, поясни представител на Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.

Въпреки консервативния си произход, Бретон подкрепи Макрон по време на кампанията му за президентските избори през 2017 г. Той беше финансов министър на Франция при покойния президент Жак Ширак, а е изпълнителен директор на "Атос" от 2009 г. насам.

Бъдещият председател на ЕК вече е одобрила избора на френския президент. Макрон и Фон дер Лайен са постигнали споразумение за избора след предварителна дискусия, подчертава френското президентство.

По-рано този месец европейските депутати отхвърлиха кандидатурата на Силви Гулар, първоначалния избор на Макрон за еврокомисар, което предизвика гняв в Париж. Французите обвиниха за ситуацията германските консерватори в ЕП, а парламентът като цял в създаването на "голяма институционална криза".

Всяка държава-членка на ЕС определя кандидат за ЕК, който след това трябва да премине изслушване в ЕП.