Евродепутатите гласуваха днес категорично против кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар на Франция, предаде АФП.

Решението бе взето с голямо мнозинство: 82 депутати гласуваха против кандидатурата на Гулар, 29 - за, а един се въздържа.

Гулар бе изправена пред два напрегнати изслушвания в Европарламента на фона на съмнения за серия от скандали. Срещу нея текат две разследвания - едното е на френското правосъдие, а другото - на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Подозира се, че Гулар е замесена в схема за фиктивно наемане на работа във френската центристка партия "Демократично движение", на която е член.

Френската кандидатура е третата отхвърлена в предложения от Урсула фон дер Лайен кабинет след румънската и унгарската. Това е силен удар по новоизбраната президентка на ЕК, както и за Еманюел Макрон. Евродепутатите явно не са преглътнали факта, че именно френският президент провали схемата им на водещите кандидати за шеф на Комисията.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

На изслушването си в Европарламента Гулар заяви, че не е извършила нарушения по времето, когато самата тя е била евродепутат.

На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат, тя заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура.

 "Чиста съм", каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

След гласуването Гулар каза, че си е взела бележка за отхвърлянето на нейната кандидатура в съответствие с демократичните норми.

"Благодаря на президента на Републиката (Еманюел Макрон) и на (бъдещия председател на Европейската комисия) Урсула фон дер Лайен за тяхното доверие и на всички евродепутати, които гласуваха за мен", написа в Туитър френската кандидатка за еврокомисар.

Макрон заяви, че Гулар е станала жертва на "политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия", предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Елисейския дворец.

В текста пише, че френският президент ще постави въпроса пред бъдещия председател на ЕК и ще работи за това Франция да запази предвидения за нея ресор в новия състав на Комисията.  Гулар бе номинирана за еврокомисар за вътрешния пазар.