Тази военна намеса "не е окупация на либийската територия", а "инструмент с военен характер, за да защитим либийския народ и да му помогнем да стигне до края в стремежа си към свобода и следователно към сваляне на режима на Кадафи". Това каза говорителят на френското правителство Франсоа Бароен без да уточни "кога, как, срещу какви мишени, под какви форми" ще бъдат извършени ударите. 

Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа "за" и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети. САЩ, Великобритания и Франция - подкрепиха резолюцията заедно със седем от членовете, които се избират на ротационен принцип - Босна, Колумбия, Габон, Ливан, Нигерия, Португалия и Южна Африка, а Русия, Китай, Бразилия, Индия и Германия се въздържаха.
Използваните в резолюцията формулировки позволяват на отделни страни или организации като НАТО да предприемат военни действия (с изключение на сухопътни) във връзка с налагането на забранената за полети зона.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че страната незабавно ще изпрати военни самолети „Торнадо” и „Тайфун”, съобщава телевизия „Скай нюз”, цитирана от "Фокус".

Администрацията на САЩ
обсъжда какво може да бъде участието на страната в международната военна операция срещу Либия, освен оказването на подкрепа, съобщи вестник “Ню Йорк Таймс”, цитиран от "Фокус".
По думите на служител в Пентагона, САЩ ще предоставят радари, патрулни самолети и 400 морски десантчици, служещи в региона. САЩ могат още да предоставят самолети, способни да заглушават радиочестоти, за да се блокират комуникациите между военните части на Муамар Кадафи.

Катар също обяви, че ще участва в международните усилия за защита на цивилното население в Либия, предаде БТА.
Полша заяви, че ще се включи в логистичната поддръжка на операцията.

Германският външен министър Гидо Вестервеле пък защити решението на Берлин да гласува "въздържал се" с думите: „Ние разбираме тези, които подкрепиха военната намеса в Либия. Но след като обмислихме рисковете, достигнаха до заключение, че не искаме германските войници да участват във война, във военна интервенция в Либия”, съобщи "Фокус".

Анкара обаче призова за незабавно прекратяване на огъня в Либия и обяви, че се противопоставя на външната военна намеса, съобщи Ройтерс, като цитира комюнике на пресслужбата на турския премиер. Турция е единствената мюсюлманска държава - член на НАТО.

Русия няма да участва във военна операция в Либия. Това е заявил началникът на Генщаба на руската армия Николай Макаров, цитиран от АФП и Лента.ру.
Агенция "Интерфакс" уточнява, че, според изявлението на Макаров, руското военно участие е изключено.

От китайското външно министерство обявиха, че Пекин има "сериозни резерви" към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, но не я е блокирал заради настояването на арабските и африканските страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нашата страна не може да се ангажира с преки военни действия в Либия, заяви външният министър Николай Младенов, цитиран от БГНЕС. 
Португалия също обяви, че няма да се включи във военните действия срещу Либия, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира министъра на външните работи Луиш Амаду.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън обаче приветстваха резолюцията на ООН в съвместно изявление.
"Изцяло одобряваме искането на ООН за пълно прекратяване на насилието, атаките и издевателствата над цивилни, както и за намиране на решение на кризата", се посочва в документа, разпространен тази сутрин.

Либийският лидер Муамар Кадафи предупреди да не се предприема никаква офанзива срещу Либия, като заплаши "да превърне в ад живота" на онези, които нападнат страната, съобщи АФП.
Синът му Сейф ал Ислам допълни, че Либия не се страхува. "Ние сме в нашата страна и с нашия народ и не се страхуваме", каза той в интервю от Триполи за американската телевизия Ей Би Си, цитира го БТА.

Ройтерс пък съобщи, цитирайки европейската организация за контрол на трафика - Евроконтрол, че Либия е затворила въздушното си пространство за всякакви полети. Часове по-късно информацията бе опровергана. Междувременно всички 39 страни в Евроконтрол са призовали агенцията да „забрани всички полети”, прелитащи през и към Либия.
„Отхвърляме всеки план за полет, който включва прелитане над или кацане в Либия”, коментира говорителят.

Последна актуализация в 14.12 ч.