Сред убитите има членове на специалните сили и петима цивилни, предаде ДПА, цитирайки медицински източници, съобщи БТА.

Трима от нападателите са се взривили, а седем са били убити от пакистанските сили за сигурност.

Малко преди полунощ десет въоръжени мъже, облечени във военни униформи, със стрелба си пробиха път до стария терминал на летището, използван главно за чартърни и частни полети.

Престрелките на летището продължиха пет часа. Чути са били поне три силни експлозии, дело на терористите самоубийци.

На разсъмване армията съобщи, че е възстановен контролът върху летището, но от една от сградите продължава да се издига гъст дим, отбелязва Ройтерс.
Франс прес съобщи, че от района продължава да се чува стрелба.

Междувременно отговорността поеха пакистанските талибани, които се борят да свалят правителството и да създадат шериатска държава.
Те заявиха, че атаката е в отговор на нападенията, които пакистанската армия е извършила срещу техни бастиони до границата с Афганистан.

Правителството на премиера Наваз Шариф обаче се опитва да започне преговори с ислямисткото движение.

"В групата бойци, нападнали летищато, е имало етнически узбеки", съобщи по-късно пакистанският генерал Рихван Ахтар, предаде Ройтерс.

23-има загинаха снощи при самоубийствен атентат срещу два ресторанта, посещавани от шиити, в югозападното пакистанско градче Тафтан, предаде Франс прес. Седем души са ранени. Четирима са били атентаторите самоубийци.

Към момента на нападението в двата ресторанта в югозападната провинция Белуджистан са се намирали общо около 300 шиитски поклонници, които се връщали от поклонение в Иран.

Никой не е поел до момента отговорност и за това нападение.

Шиитското малцинство, което е около една пета от населението на Пакистан, често става мишена на атаки от страна на радикални сунитски групировки, включително такива, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

Пакистанската провинция Белуджистан, която граничи с Афганистан и Иран и е център на газодобивната промишленост в страната, редовно става арена на насилие.