Няколкостотин хиляди кубинци се присъединиха към грандиозната церемония в памет на Фидел Кастро в Хавана в присъствието на лидери на латиноамериканската левица преди процесия с праха на вожда на кубинската революция да поеме към Сантяго де Куба, където ще бъде погребан.

Вижте снимки >>>
 

Множеството от хора отдаде последна почит на Ел Команданте на Площада на революцията под погледа на Фидел и на аржентинския революционер Че Гевара, изобразени на огромни пана.

Площадът, както и близките булеварди, бяха претъпкани с хора - ученици, чиновници, полицаи и военни. "Да живее революцията!", "Фидел, Фидел!", скандираше множество преди началото на церемонията снощи.

За церемонията пристигнаха президентите на Мексико, Еквадор, Боливия, Венецуела, Никарагуа, Панама, Южна Африка и Зимбабве, както и лидери на няколко по-малки карибски държави, но на нея не присъстваха както повечето водачи на западни държави, така и ръководителите на страни, смятани за приятелски - Китай, Иран и Русия.

Единствен западен лидер беше гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Канадският премиер Джъстин Трюдо пропусна погребението на Фидел Кастро,  след като казаните от него топли думи за покойния кубински лидер предизвикаха критики в интернет.

На прощалните церемонии присъства и испанският крал Хуан Карлос, управлявал от 1975 до 2014 г. Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех отправи молба към Съвета за сигурност на ООН временно да бъдат отменени наложените му санкции, за да може да напусне страната и присъства на погребението на Фидел Кастро.

 На траурните церемонии в Хавана официален Лондон е представен от държавния министър, отговарящ за връзките със Северна и Южна Америка Алън Дънкън. Германия се представлява от бившия канцлер Герхард Шрьодер.
Франция е представена от специалния посланик на френския президент за Латинска Америка Жан-Пиер Бел, както и от министъра на околната среда и енергетиката Сеголен Роаял.

Американският президент Барак Обама отказа да пътува до Куба за погребението на Фидел Кастро. Руският президент Владимир Путин също не е в Куба, защото е зает с подготовката за годишното обръщение пред Федералното събрание, съобщи официално Кремъл.

До събота урната с праха на бащата на кубинската революция ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението. Бащата на кубинската революция ще бъде погребан на гробището Санта Ифихения де Сантяго де Куба, където се намира гробът и на националния герой и борец за независимост Хосе Марти. Фидел Кастро, почина в петък вечерта в Хавана на 90 години. Страната обяви 9-дневен траур.