Плакати в Загреб, в които се твърди, че прекомерната употреба на алкохол тласка жените към рисковани сексуални отношения с непознати, бяха оценени като сексистки, предаде АФП.

Плакатите, които са поставени в трамваи в Загреб, са поръчани от столичната община в рамките на кампания срещу алкохолизма, насочена главно към учениците от гимназиите.

В текст, посветен на ефекта от алкохола върху сексуалния живот и възпроизводството, се твърди, че "при мъжете той засилва сексуалното желание, но намалява ерекцията, което води до загуба на увереност в себе си".

"При жените той води до рисковани сексуални отношения с непознати, до нарушения в менструалния цикъл и бременности", се твърди в плаката.

Съдържанието на плаката е критикувано от сдружение на политически активистки със социалдемократически убеждения. "Това е доказателство за сексизъм и типичен пример за промотиране на стереотипи, базирани върху пола", посочва сдружението в съобщение.

Активистки на либерална партия, която е част от управляващата коалиция, призоваха за сваляне на спорните плакати и поискаха извинение от кмета Милан Бандич.

Но общината в Загреб посочи, че не вижда нищо шокиращо в тези плакати, изготвени от ученици в гимназия в града. Тя добави, че спорното изречение "не изключва рисковано поведение от подобен тип при мъжете"