Това реши парламентът, който прие на първо четене промени в Семейния кодекс, предложени от Министерство на правосъдието, съобщи сайтът "Всеки ден".  Изменението обаче предизвика спорове между народните представители и се стигна дори до подозрение в сексизъм.

Този Семеен кодекс е насочен срещу мъжете”, отсече червеният депутат Любен Корнезов. Според него при 10 хиляди развода на година евентуалните нарушения ще се мултиплицират. При това жените по-често злоупотребявали, продавайки общото семейно имущество. Корнезов настоя в закона изрично да се запише, че сделки не могат да се извършват без съгласието на двамата съпрузи, за да не може недобросъвестният съпруг да изиграе добросъвестния.

Искра Фидосова от ГЕРБ се съгласи с възраженията и обяви от парламентарната трибуна, че управляващите са склонни да прецизират спорните текстове с оглед по-голяма защита на правото на собственост и на двамата съпрузи. Така спорният текст ще бъде отново обсъден от членовете на правната комисия.

Освен това, депутатите приеха и промени, според които деца, настанени в приемно семейство, да могат да бъдат осиновявани без съгласие на родителя след преценка за неговия интерес от дирекция "Социално подпомагане", съобщи БТА.
В регистър ще бъдат вписвани деца, на които се предоставя специална услуга - резидент, е записано в изменението на кодекса. Когато на детето е предоставена тази услуга, то ще може да бъде осиновено без съгласие на биологичните родители след преценка от социалните работници.