Сред промените в националния химн "Земя на планините" депутатките искат "велики синове" да бъде последвано от "велики дъщери", а "братски хорове" да бъдат променени на "радостни хорове".
Феминистките внесли законопроект, подкрепен от мнозинството депутати, за промяна на текста, написан през 1947 г. от Паула фон Прерадович.

Но критиците твърдят, че промяната на текста ще се отрази зле на музиката, която мнозина смятат, че е написана от Моцарт. "Следващото нещо, което някой може да предложи, е орелът на герба на Австрия да носи чантичка за грим вместо сърп", възмути се депутатката от опозиционната Партия на свободата Кармен Гартелгрубер (На снимката се вижда, че орелът от австрийския герб всъщност е държи чук - б.р.).

Депутатките, настояващи за промяната обаче, смятат, че това ще позволи на страната да покаже, че зачита 51,4% от австрийското население, които не са мъже. За да популяризира каузата им, водещата оперна певица от австрийско-унгарски произход Илдико Раймонди направила специален запис на новата версия.

Първото решение за промяна на националния химн се очаква да бъде взето от конституционната комисия на австрийския парламент на 22 ноември. След това депутатите ще гласуват законопроекта през декември. Ако той бъде приет, новата версия на химна ще бъде изпълнявана при всички официални събития, считано от догодина и ще бъде включена във всички нови издания на учебниците.