Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу КОВИД-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", отправена към руския лидер Владимир Путин.

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за "Спутник V" и разчита на бързи доставки. Той добави, че "ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена".

Премиерът Андрей Бабиш заяви вчера, че страната му може да използва "Спутник V" дори и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде Ройтерс.

"Не можем да очакваме одобрението на ЕМА, като вземем предвид, че Русия не е подала молба (за одобрение)", каза Бабиш по телевизия Си Ен Ен Прима Нюз. Премиерът изтъкна, че ще е достатъчно руската ваксина да бъде одобрена от чешките здравни власти.

Интерес към руската ваксина вече проявиха Унгария (която получава от препарата) и Австрия.

Прага може да възприеме сходен подход и с ваксината на китайската компания "Синофарм", каза още Бабиш, като даде за пример Унгария, чийто премиер Виктор Орбан бе ваксиниран с китайската ваксина.

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Сърбия получава "Спутник V"

Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна на летището в Белград снощи самолет от Русия, докарал 100 000 дози ваксина против коронавирус "Спутник V", съобщава вестник "Новости". Руските ни приятели доставиха съвсем навреме всичко, за което сме се договорили, каза Вучич и съобщи, че Сърбия има общо 290 000 дози руска ваксина. Той благодари на Владимир Путин за това, че в Русия са проявили разбиране за Сърбия и са намерили начин да й помогнат.

Президентът изрази надежда, че Сърбия ще успее да започне производство на Спутник V до края на годината, с капацитет до 20 000 дози.