Десет от 12-те хонконгски активисти, опитали се да избягат от Хонконг в Тайван, днес бяха осъдени в китайския град Шънчжън за "нелегално преминаване на границата", съобщи Франс прес.

Процесът срещу десет от тях, които са пълнолетни, започна вчера в китайския град Шънчжън при закрити врата.

От съда са уведомили роднините на задържаните, че те са се признали за виновни. 

Активистите бяха арестувани през август от китайската брегова охрана на борда на катер, с който се опитваха да отидат в Тайван. Двамата организатори на бягството бяха осъдени на три години затвор, а останалите осем - на седем месеца затвор.

Европейски говорител по външнополитическите въпроси призова вчера Пекин да освободи 12-те активисти.

Агенциите съобщиха и за друга присъда на хонконгския активист. Тони Чун Хонлам беше осъден вчера на четири месеца затвор за поругаване на китайското знаме и участие в неразрешен протест миналата година, предаде ДПА.

Деветнайсетгодишният младеж, който преди организираше проявите на бореща се за независимост на Хонконг младежка организация, е подсъдим по друго дело, този път за нарушаване на наложения на Хонконг през юни закон за националната сигурност.

През октомври Чун беше задържан от агенти на китайските служби за сигурност при неуспешен опит да получи убежище в американското генерално консулство и след това беше обвинен за противодържавна дейност и по-конкретно - в подкопаване на националното обединение и заговор за публикуване на подривни материали.

Съдът отказа да го пусне под гаранция с мотива, че може да се укрие, и го остави под стража до заседанието по обвинението по закона за националната сигурност, което е на 7 януари.

На 11 декември Чун беше признат за виновен в поругаване на китайското знаме по време на незаконна демонстрация през май 2019 г., когато е свалил флага пред сградата на правителството и го е хвърлил във въздуха. По това обвинение го заплашваха до четири години затвор.