Десет души са загинали, а още 55 са били ранени при руски обстрел на центъра на украинския град Херсон, съобщи тази вечер по украинската телевизия губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич, цитиран от световните агенции и БТА.

По-рано беше съобщено за 8 загинали и 35 ранени.

Проруската управа на областта обаче определи обстрела като провокация от страна на Киев. 

Украинските войски си върнаха град Херсон през есента, след изтеглянето на силите на Москва. Русия обаче контролира по-голямата част от областта - една от четирите, които Москва анексира в нарушение на международното право, отбелязва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападението като поредно престъпление от страна на Русия точно преди Коледа. Той каза, че снимките на загиналите вероятно ще бъдат маркирани от социалните медии като чувствително съдържание. "Това обаче не е чувствително съдържание, това е истинският живот на Украйна и украинците", допълни президентът.

В района няма военни цели. "Това е убийство с цел сплашване и за удоволствие. Светът трябва да види с какво абсолютно зло се борим", заяви Зеленски, цитиран и от Ройтерс.

Агенцията посочва, че не може да потвърди чрез независими източници съобщенията от Херсон.

Назначеният от Русия областен губернатор Владимир Салдо заяви, че Киев е наредил на войските си да обстрелват града.

"Това е отвратителна провокация с очевидната цел да бъдат обвинени руските въоръжени сили", написа той в "Телеграм", цитиран от ТАСС.

Юрий Соболевски, заместник-председател на областния съвет, заяви, че ракетата се е приземила до супермаркет до площад "Свобода" в града. Там е имало цивилни, каза той.

Според американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ) Русия дава потенциални признаци за нападение срещу Северна Украйна откъм Беларус. Експертите от ИИВ подчертаха, че засега подобна атака е малко вероятна, но възможната опасност трябва да се приеме сериозно.

Украинските военни също обявиха днес, че Русия е прехвърлила там някои свои батальони.

Също днес британското разузнаване отбеляза, че липсата на боеприпаси и ракети "с голяма вероятност остава основният ограничаващ фактор за руските настъпателни операции" в Украйна.