Украинският град Херсон, който руската армия бе принудена да остави неотдавна и да се изтегли на левия бряг на Днепър, днес беше подложен на масиран обстрел. Украинският президент Володимир Зеленски публикува снимки на последиците от обстрела на центъра на града.

В резултат на обстрела на Херсон са загинали 8 души, а 35 са ранени. 16 от тях са в тежко състояние, съобщиха местните власти.

"Терористичната страна продължава да носи руския мир под формата на обстрел на цивилни граждани. Херсон. В събота сутринта, на Бъдни вечер, в централната част на града. Това не са военни цели, това не е война по правилата. Това е терор, това е убийство с цел сплашване и удоволствие", написа Зеленски в Telegram.

В източните райони на Украйна, както и в Киев и Киевска област, бе обявена въздушна тревога.

Междувременно бе съобщено, че на един мотострелкови батальон и един танков батальон на територията на Беларус е възложено да се придвижат в районите, които граничат с украинската държавна граница. Генерал-лейтенант Серхий Наев, командир на Обединените сили на украинските въоръжени сили, съобщи тази информация в официалния канал на украинското министерство на отбраната в Telegram.

Той съобщи и как ВСУ се подготвя за евентуално нахлуване откъм Беларус: "На територията на Киевска област се проведе учение с подразделения, охраняващи и защитаващи един от важните държавни обекти от критичната инфраструктура.

Обучението е включвало елементи на противодействие на десант на въздушнодесантни войски и диверсионни и разузнавателни групи на противника в района на обекта на критичната инфраструктура.

По-рано шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви, че руснаците от време на време умишлено придвижват свои части към границите на Украйна, за да създадат илюзията за подготовка на настъпление и да накарат командването на ВСУ да прехвърли допълнителни войски в този район.

Възобновяването на широкомащабна руска инвазия от Беларус тази зима е малко вероятно, но тази възможност трябва да се приема сериозно, смятат експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Москва предприема някаква военна дейност в Беларус поне от октомври 2022 г., пишат американските анализатори.

Възможно е това да е руска операция за отклоняване на информация. Но ISW заключава, че наличните към момента индикатори са нееднозначни: някои данни за руско струпване в Беларус "изглеждат като подготовка за нова офанзива".

Въпреки това "все още няма сериозни доказателства, че Москва активно подготвя ударни сили в Беларус. Но загрижеността за възможността руският президент Владимир Путин да иска да използва този район не е празна фантазия на някои украински граждани", заключава ISW.