Администрацията на Афганистан, на която начело са талибаните, днес разпореди на всички местни и чуждестранни неправителствени организации (НПО) да не допускат служителките си на работа, се посочва в писмо на министерството на икономиката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поредната репресия срещу свободите на жените.

Писмото, съдържанието на което беше потвърдено от говорителя на министерството на икономиката Абдулрахман Хабиб, гласи, че служителките нямат право да ходят на работа до второ нареждане, тъй като някои от тях не спазвали интерпретацията на администрацията на ислямските правила за обличане на жените.

Нареждането идва, след като преди дни управляваната от талибаните администрация нареди университетите да бъдат затворени за жени, което предизвика силна реакция в световен мащаб, както и протести и остри критики в самия Афганистан.

Не стана ясно веднага как издадената днес заповед ще се отрази на агенциите на ООН, които имат голямо присъствие в системата на услугите в Афганистан в условията на хуманитарната криза в страната.

На въпрос дали правилата включват агенциите на ООН, Хабиб заяви, че писмото се отнася за организациите, попадащи в обхвата на афганистанския орган за координация на хуманитарните организации, известен като ACBAR. Този орган не включва Организацията на обединените нации, но включва над 180 местни и международни НПО. Обаче ООН често сключва договори с регистрирани в Афганистан НПО за извършване на хуманитарната си дейност.

Служители на хуманитарни организации твърдят, че жените, които работят за тях, са от решаващо значение за гарантиране на достъпа до хуманитарна помощ на жените.