Руските сили обстреляха 30 населени места в южната Херсонска област през изминалата седмица, заяви днес президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Зеленски каза това в традиционното си вечерно обръщение към украинците.

За този период от време руските сили обстреляха областта 258 пъти, изтъкна украинският лидер.

Руските сили в Херсонска област се изтеглиха от западния бряг на река Днепър по-рано този месец, но обстрелват градовете и селата в областта, включително и град Херсон, от позициите си на източния бряг на реката, отбелязва Ройтерс.

Зеленски каза още, че руските сили са повредили помпена станция, която осигурява вода за град Николаев, който се намира на северозапад от Херсон.

Само през последния уикенд руските сили подложиха на обстрел Херсонска област над 50 пъти, съобщи вчера ръководителят на украинската областна администрация Ярослав Янушевич, цитиран от ДПА.

В канала си в "Телеграм" Янушевич обвини Русия в тероризъм и в нападение срещу цивилни граждани. Той каза, че един човек е загинал, а двама са били ранени.

Според Янушевич обстрелвани са били градове по северозападния бряг на река Днепър.

ДПА отбелязва, че информацията не може да бъде потвърдена от независим път.

Голяма част от град Херсон продължава да е без електричество. Властите полагат всички усилия мрежата да възобнови работа. Макар в една от болниците вече да има ток, е възстановено електроснабдяването на едва 5 процента от жителите.

Междувременно властите в Киев заявиха, че планират да поставят коледни дървета из украинската столица.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение", заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна, цитиран от Ройтерс.

"Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", каза още Кличко.

Заради проблемите с тока обаче дърветата ще бъдат без лампички.

Освен това Кличко съобщи, че няма да има масови събирания или концерти по случай Новата година.

"Ще поставим коледните дървета, за да припомним на децата си новогодишното настроение", изтъкна кметът на украинската столица.