Израелският парламент прие закона за "националната държава" с абсолютно мнозинство. От 120 депутати, 62 гласуваха "за", 55 "против" и двама се въздържаха.

Законът определя Израел като историческа родина на евреите, дава право на национално самоопределние само на тях. Арабските депутати протестираха бурно.

"Това е определящ момент в историята на ционизма и на държавата Израел", заяви Бенямин Нетаняху, предаде БНТ.

Израелските араби са 20 процента от 9 милионното население на страната. Според закона арабският вече не е официален език, а има специален статут, тоест може да се използва в институциите.

"Те напълно дискриминират арабските граждани, арабското малцинство, особено параграфите, които омаловажават арабския език", каза арабскиият депутат в Кнесета Ахмед Тиби.

Според Амир Фукс от Израелския институт за демокрация проблемът е, че законът се опитва да промени баланса между Израел като демокрация и Израел като еврейска държава.

"Нашата декларация за независимост постановява, че даваме пълно равенство на всички граждани на Израел. Малцинствата в Израел биха могли да се почувстват отчуждени, защото законът прави Израел повече еврейски и по-малко демократичен", каза Фукс.

Гласуването съвпадна с посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Преди време той беше критикуван за възхвала на адмирал Миклош Хорти, управлявал Унгария през Втората световна война. По негово време стотици хиляди евреи са депортирани в концлагери. В Тел Авив Орбан заяви, че страната му не проявява и най-малка толерантност към антисемитизма.

ЕС за новия израелски закон за "националната държава" 

Европейският съюз изрази безпокойство по повод приетия в израелския Кнесет закон, като заяви, че това ще усложни създаването на палестинска държава съвместно с Израел, предаде Ройтерс.

"Ние сме обезпокоени, изразяваме това безпокойство и ще продължим да работим с израелските власти в този контекст", каза Мая Кочиянчич, говорителка на върховния представител на ЕС по външните отношения. По думите й ЕС винаги е заемал много ясна позиция относно решението за две държави в израелско-палестинския конфликт и затова "всяка стъпка, която допълнително би усложнила или осуетила това решение да стане действителност, трябва да бъде избягвана". Законът предопределя, че "Израел е историческата родина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределение", добави Кочиянчич.

На въпрос дали спорният закон би бил спънка пред израелско-палестинския мирен процес Кочиянчич отговори, че той "със сигурност може да усложни допълнително" пътя към решението за две държави, допълни ДПА.