Израел е инсталирал система за прехващане на мобилните комуникации в зоната около Белия дом във Вашингтон, съобщи сайтът "Политико". Тези твърдения обаче бяха категорично опровергани от еврейската държава.

Според "Политико" американски представители мислят, че израелци са инсталирали в центъра на американската столица през 2017 година системи за прехващане на обаждания и есемеси.

Няколко бивши представители на американската национална сигурност обясниха пред "Политико", че анализи на ФБР и на няколко разузнавателни агенции свързват откритата апаратура с израелски агенти.

"Тези съоръжения е трябвало със сигурност да служат за шпиониране на президента Доналд Тръмп, както и на негови съветници", разказва един от представителите, пожелал да запази анонимност.

"Политико" допълва, че не е ясно дали израелците са постигнали целите си.

По повод тези информации израелският министър на външните работи Израел Кац каза, че Израел не се занимава с шпионски мисии в САЩ.

Подозрителната апаратура за прехващане на съобщенията е била открита преди две години от американското министерство на вътрешната сигурност близо до "чувствителни места във Вашингтон, като Белия дом", обяви американското правителство през май миналата година.

Същите устройства като откритите, позволяващи да се подслушва ограничена зона, се използват и от полицията, припомня Франс прес и БТА.