Мария Сервини, магистрат от Буенос Айрес, разследва престъпленията, извършени по време на гражданската война в Испания (1936 – 1939). Тя ще се върне и към гибелта на Лорка, чиито останки така и не бяха открити.

Сервини се позовава на универсалния принцип на правосъдието, за да поднови разследването за геноцид и за престъпления срещу човечество, извършени по време на войната и под диктатурата на Франсиско Франко (1939-1975).

Юристката смята да изиска от испанското правителство цялата налична архивна информация, свързана с убийството на големия поет и драматург. Скоро тя ще посети Испания, 80 години след трагичната смърт на Лорка.

Той е бил разстрелян в Гренада през август 1936 година, в първите дни на гражданската война. През септември ще започне трето издирване на останките му.

Искането за ново разследване за смъртта на Лорка се основава на франкистки документ от 1965 година, който е бил укриван десетилетия от испанското Министерство на вътрешните работи. В него за пръв път полицията в Гренада признава за разстрела на Лорка и за погребването му в плитък общ гроб.