Над 190 000 души днес бяха ваксинирани срещу Ковид-19 в Индия през първия ден на масовата ваксинация в страната. Това съобщи индийското правителство на сайта си след обобщаване на предварителните доклади на местните служби, предаде ТАСС.

Първият ден от мащабната общонационална програма за ваксиниране срещу Ковид-19 мина успешно и бяха ваксинирани 191 181 души, се допълва в съобщението.

Индия е един от най-големите в света производители на ваксини и има едни от най-мащабните имунизационни програми, но предизвикателствата пред настоящата кампания са изключително големи, отбеляза Асошиейтед прес.

Властите се надяват до юли да поставят ваксини на 300 милиони души, колкото е приблизително населението на САЩ. Първо ще бъдат имунизирани 30 милиона лекари, медицински сестри и други служители от първа линия на борбата със заразата, а след това още 270 милиона души на възраст над 50 години, както и със съпътстващи заболявания, които ги правят особено уязвими за коронавируса. За тази категория няма възрастови ограничения.

Стартът на кампанията в пряк телевизионен ефир даде премиерът Нарендра Моди. А на страницата си във Фейсбук той написа, че с имунизацията Индия навлиза в решаващата фаза на борбата си с пандемията, предизвикана от коронавирусната инфекция.

Ваксинационната кампания, обявена от властите като "най-масовата в света", започна днес в 3006 пункта във всичките 28 щата и територии на Индия.

В първия етап ще се използват два препарата - "Ковишилд", разработен от британско-шведската компания "АстраЗенека" и Оксфордския институт, и "Коваксин" на индийската компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). И двата се произвеждат в Индия.

Преди началото на масовата ваксинация на 2-и и 8 януари в Индия бяха проведени национални учения по ваксиниране, при което бе проверено как работи онлайн платформата Co-WIN, както и създадената т.нар студена верига за транспортиране и съхраняване на ваксините, които имат нужда от определен температурен режим.