Експерти от СЗО вече изучават новата болест в Индия, която тези дни хвърли в паника целия свят. Над 800 души в индийския щат Андхра Прадеш вече са заразени с неизвестното заболяване, вече има и един починал, съобщи за РИА Новости представител на СЗО.

Пациентите започнаха да постъпват в болница в събота, а до неделя броят им е достигнал 315. Сред хоспитализираните фигурираха 46 деца и 70 жени. Един жител на гр. Елуру почина от неизвестна болест. Тестовете им за заразяване с COVID-19 се оказали отрицателни.

Индийското министерство на здравеопазването съобщи, че е създадена специална група за изследване на неизвестното заболяване в град Елуру. Подкрепа вече им оказват на място и двама сътрудници на СЗО, занимаващи се с мониторинг на епидемиите. Специалисти от водещи медицински учреждения в страната също са се присъединили към усилията за изследване на новата болест. Събират се проби на вода за изследване.

При жителите със симптомите на неизвестното заболяване са наблюдавани припадъци (включително епилептични), световъртеж, глабоволие, пяна на устата. Сред хоспитализираните има много деца. 

Снимки: БТА

Засега не е установена причината за заболяването. Извършени са кръвни изследвания, взети са проби на костен мозък, извършена е компютърна томография на мозъците на някои пациенти.

Изданието "Times of Indiа" писа, че причина за новото заболяване може да са токсични хлорорганични съединения и препарати за защита от комари.

Днес БТА съобщи, че причинителят на неизвестната болест, която предизвика паника сред жителите на индийския град Елуру в щата Андхра Прадеш, може би е повишеното съдържание на тежки метали в питейната вода и млякото в региона. Агенция ТАСС цитира прессъобщение на канцеларията на главния министър на щата Джаган Мохан Реди.

При пострадалите пациенти от неизвестната болест били открити повишени нива на олово, никел и на пестициди. Получените данни са все още предварителни и подлежат на допълнителна проверка от Общоиндийския институт за медицински изследвания.