Област Ломбардия, икономическия център на Северна Италия, беше неоснователно поставена в локдаун и класирана като "червена зона" заради коронавируса в течение на седмица поради грешка в регионалните статистики. Указ, подписан днес от здравното министерство, обаче поправи грешката, предаде Франс прес.

В момента областите в Италия са разпределени в три групи зони (жълта, оранжева и червена) в зависимост от сериозността на местната епидемична обстановка, като всяка седмица научна комисия прави преоценка на ситуацията.

След като по силата на предишен указ беше определена като "червена зона", от утре Ломбардия отново ще е "оранжева".

В новия указ се уточнява, че правителството е взело под внимание ревизираните данни за броя на новите заразени, предоставени със задна дата от Ломбардия на 20 януари, а след това потвърдени в петък.

Случаят породи остра словесна конфронтация между областните власти и правителството, които си прехвърляха взаимно отговорността за грубата грешка.

От утре област Сардиния също вече няма да е "червена", а "оранжева" зона, в която ограниченията са по-разхлабени и дават възможност хората да излизат и да се движат навън без разрешение. Сега такава зона са 14 италиански области.

Южната област Сицилия и провинция Южен Тирол в Северна Италия обаче остават "червена зона", с по-висок риск, което задължава жителите да не напускат дома си, освен за да ходят на работа или по здравни причини. В тази зона отворени остават само магазините за стоки от първа необходимост.

В пет по-слабо засегнати от епидемията области в страната, като Тоскана, от седмица музеите са отново отворени.

От началото на епидемията в Италия бяха установени 2,4 милиона заразени с коронавируса, а над 84 000 от тях починаха.