Прекалено много хора в Италия са починали от коронавирус в резултат на нехайството и некомпетентността на властите, твърди организация на роднините на жертвите, които искат "справедливост, а не отмъщение".

Асоциацията "Нои Денунчеремо" ("Noi Denunceremo"), "Няма да се откажем"), произлязла от група във Фейсбук, възнамерява да внесе в прокуратурата в Бергамо около 50 индивидуални жалби за извършено престъпление.

"Искаме някой да подаде оставка, някой да се извини, очакваме някой да поеме отговорност - нещо, което досега никой не е направил", каза Кристина Лонгини, член на организацията.

Лонгини, фармацевт по професия, загубила 65-годишния си баща заради вируса. В началото на март той се разболял, но личният лекар отказал да дойде да го прегледа в дома му, а в продължение на няколко дни не се намерила линейка, която да го закара в болница.

Когато най-накрая бил хоспитализиран, вече не можело да бъде спасен.

"Твърде много пациенти стигнаха до болниците прекалено късно, а това причини прекалено много смъртни случаи", каза Лонгини на видеоконференция за журналисти от чуждестранни медии.

Стефано Фуско, чийто 85-годишен дядо Освалдо починал в дом за възрастни, заяви на същото събитие, че властите "са подходили към ситуацията по повърхностен и аматьорски начин".

Той подчерта, че организацията му не търси финансово обезщетение. "Цялото злато на света не може да ни върне загубеното", заяви Фуско и допълни: "Тук не става дума за отмъщение, тук става дума за справедливост".

Бергамо, провинция на около 50 км североизточно от Милано, беше епицентърът на епидемията в Италия. През март нещата там се влошиха дотолкова, че местният крематориум не можеше да смогне да приеме починалите. Наложи се армията да се намеси, организирайки колони от камиони, които нощем минаваха през града и извозваха десетки ковчези за кремация в други градове.

Фуско заяви, че атмосферата е била невъобразима.

"Единствените шумове, които се чуваха, бяха от линейки и траурен звън на църковни камбани, докато накрая не решиха да заглушат и единия и другия шум, защото бяха прекалено стресиращи", каза той.

Бащата на Лонгини е кремиран в Пиаченца, на около 100 км южно от Бергамо. Тя разбрала това, когато властите в Пиаченца й изпратили сметката за кремацията, която възлизала на повече от 500 евро.

Преди това болницата я помолила да разпознае тялото.

"Едвам го познах, от очите и носа му излизаше кръв, а устата му беше широко отворена. Дни наред след това сънувах кошмари", каза Лонгини.

Сега, от дистанцията на времето, това, че властите не са отцепили Алцано Ломбардо и Нембро, две градчета в околностите на Бергамо, които в началото на март бяха огнища на зараза, се разглежда като ключова грешка.

Причините за това недоглеждане не са ясни, и то на фона на слухове, че местният бизнес в този силно индустриализиран район успешно е лобирал да не бъдат въвеждани карантинни мерки.

Областта Ломбардия, която включва и Бергамо, и националното правителство се обвиниха взаимно, че не са затворили двете градчета.

Прокуратурите в Ломбардия и на други места образуваха няколко разследвания за възможно престъпно нехайство по отношение на извънредната ситуация с вируса, но засега никой не е привлечен като обвиняем.

В същото време президентът на Ломбардия Атилио Фонтана беше поставен под полицейска охрана, след като получи поредица послания, изразяващи омраза, включително смъртни