Италианското правителство реши да смени обозначението на областите, които досега бяха смятани за високорискови заради коронавирусната епидемия, предаде ДПА. Това ще позволи на ресторанти и на барове в тези области да отворят врати отново утре, пет седмици след като властите наложиха частична карантина.

Съгласно разпоредбите, въведени преди повече от месец, областите бяха разделени на три зони в зависимост от риска - червена, оранжева и жълта.

Ломбардия и Калабрия вече не са високорискови и сега от червени станаха жълти зони, тъй като броят на случаите на зараза е намалял. Абруцо е оранжева зона, вместо червена, както беше досега. Тези промени ще облекчат живота на хората, които ще могат да напускат домовете си и да се придвижват по-свободно. Ресторантите ще могат да заработят през деня в жълтите зони.

Въпреки тази промяна в зоните обаче баровете и ресторантите ще трябва да затварят врати в 18 ч., а вечерният час влиза в сила от 22 ч.

За последното денонощие в Италия от усложнения от Ковид-19 починаха 649 души, а новозаразените са 19 903, предадоха световните агенции.  С последните смъртни случаи Италия отново зае първо място в тази черна статистика, изпреварвайки Великобритания, отбелязва Франс прес.