Десетки хиляди испанци протестираха днес в Мадрид срещу плановете на правителството да амнистира дванайсет каталунски политици, осъдени за неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г., предадоха Ройтерс и АП.

Вижте снимки >>

В публикувано днес интервю за вестник "Вангуардиа" вицепремиерът на Испания Кармен Калво дава ясен знак, че освобождаването от затвора на каталунските сепаратисти е "близо". Това обаче предизвиква силно разделение между испанците.

Според резултатите от анкета, поместени днес в онлайн изданието niusdiario.es, около 63 на сто от хората са против амнистирането на сепаратистите, 25 процента я подкрепят, а около 6 на сто са безразлични.

Опозиционни депутати от консервативната Народна партия, крайнодясната "Вокс" (Глас) и центристката "Сиудаданос" (Гражданите) се присъединиха към митинга на централния мадридски площад "Колон". По данни на столичната полиция участниците в митинга са около 126 хиляди. Националната полиция обаче ги наброи на 25 хиляди.

Миналия месец Върховният съд на Испания заяви в незадължаващ доклад, че възразява на евентуалното решение на правителството да амнистира осъдените сепаратисти. Именно този съд призна през октомври 2019 г. за виновни деветима каталунски политици по обвинения в организирането на незаконен референдум за независимост и едностранното обявяване на независимостта на Каталуния. Те получиха присъди от 9 до 13 години затвор. Трима други бяха признати за виновни в неподчинение, но не бяха пратени в затвора, припомниха агенциите.