Последните екстремни климатични явления са кални свлачища в Китай или рекордни горещини от Финландия до Кувейт. С това се увеличават доказателствата за промените в климата. Твърде рано е да се говори за човешка вина за отделните атмосферни явления, посочва в статия агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В най-големите наводнения в Пакистан от 80 години загинаха над 1600 души, а 2 милиона останаха без подслон. Глобалното затопляне е една от причините за зачестилите екстремни метеорологични явления, заяви професор в Потсдамския институт за изследвания на климата. Той изброи горещата вълна и свързаните с нея горски пожари в Русия, наводненията в Пакистан, дъждовете в Китай и пороите в страни като Германия и Полша.

Екстремните климатични явления
и очакваният топлинен рекорд през 2010 г. поставиха под съмнение гледната точка на скептиците, че в света протичат природни изменения, може би причинени от слънчевата активност. Най-голямата суша от десетилетия в Русия предизвика пожари, които почти удвоиха смъртността в Москва до около 700 души на ден.

Учени казват, че не може да се хвърли вината за явления като урагани и пясъчни бури единствено върху човешката дейност, на първо място изгарянето на изкопаеми горива, които отделят емисии въглероден диоксид. Въпреки това едно проучване стигна до заключението, че глобалното затопляне е удвоило шансовете за горещи вълни, подобни на изгарящото лятото на 2003 г. в Европа, когато загинаха 35 000 души. Тези температури не могат да бъдат обяснени убедително с природни изменения.

На срещата на ООН за климата в Копенхаген миналата година повечето страни се съгласиха да ограничат повишаването на средната глобална температура до по-малко от 2 градуса по Целзий под нивото на прединдустриалната епоха - трудна цел, тъй като температурите вече са се покачили с 0.7 градуса през 20-ти век. Последният кръг от преговорите за климата на ООН в Бон от 2 до 6 август завършиха с растящи съмнения дали глобален договор за климата може да бъде подписан през 2010 г., както някои държави се надяват, въпреки тежките спорове за поделяне на бремето на вредните емисии.