С 261 гласа от общо 300 депутати гръцкият парламент избра днес Екатерини (Катерина) Сакеларопулу за президент на републиката, съобщи АНА-МПА.

Съдия Сакеларопулу, която беше предложена от министър-председателя Кириакос Мицотакис, е първата жена, която ще заеме президентския пост в Гърция, както и първата кандидатура, която е подкрепена от три партии в парламента (Нова демокрация, СИРИЗА и Движението за промяна).

Тя беше избрана още при първото гласуване, като събра подкрепа, много по-широка от изискваното от гръцката конституция квалифицирано мнозинство от две трети, т.е. 200 депутати.

Вижте снимки >>

При поименното гласуване от 294 присъстващи депутати за Сакеларопулу гласуваха 157 от управляващата партия Нова демокрация, 82 от лявата СИРИЗА, 22 от лявоцентристкото Движение за промяна. Въздържаха се депутатите от Гръцката комунистическа партия, от националистическото Гръцко решение и от МеРА25 - партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава

Снимка: АР/БТА

63-годишната Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще замени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.

Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава

Снимка: АР/БТА

Екатерини Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година Сакеларопулу бе избрана за председател на Висшия административен съд, като също беше първата жена, заела този пост. Същевременно работи по големи дела, свързани с екологичната среда, и е един от малкото юристи в Гърция - експерт по екологично право.

Тя е политически неутрална, което привлече вниманието и подкрепата на основните политически сили.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис аплодира избора на новия гръцки президент

Снимка: АР/БТА