Френските депутати дадоха първоначалното си одобрение за спорния законопроект за "глобалната сигурност", който предвижда и наказания за публикуването на снимки, на които се вижда лицето на полицейски служител. Текстът предизвика остра полемика, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Законът предвижда всеки, който разпространява злонамерено снимка на лицето на полицейски служител, да подлежи на глоба до 45 000 евро и затвор до една година.

Текстът, представен от управляващата партия "Република, напред!", беше приет с 388 гласа "за", 104 "против" и 66 "въздържали се". Някои депутати от управляващата партия и нейни съюзници се въздържаха, а левите гласуваха "против", но законопроектът беше подкрепен от консерваторите и крайнодесните, отбелязва Ройтерс.

Очаква се той да бъде гласуван в Сената през януари догодина, след което ще може да бъде върнат в парламента за заключително гласуване.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че след приемането на закона ще го представи на Конституционния съвет, за да провери съответствието му с Конституцията.