Фейсбук е спрял операция за дезинформация, водена от територията на Русия и обхващаща няколко страни в Африка, включително Кот д'Ивоар и Демократична република Конго, предаде Франс прес, цитирайки изявление на компанията.

Акаунтите, страниците и групите, създадени във Фейсбук и Инстаграм, са били свързани с юридически лица, свързани на свой ред с Евгений Пригожин, приближен на руския президент Владимир Путин.

Пригожин вече е обвиняван, че е организирал кампания против Хилари Клинтън и в подкрепа на Доналд Тръмп по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, припомня Франс прес.

Освен Кот д'Ивоар и ДР Конго, са били засегнати още Мадагаскар, Мозамбик, Централноафриканската република, Камерун, Судан и Либия.

Най-голямата онлайн социална мрежа в света също се съгласи да плати глоба от 500 000 лири (643 000 долара) по дело, свързано със скандала с компанията Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica), като обаче не призна никаква наказателна отговорност по случая, предаде Асошиейтед прес.

Глобата беше определена от британския независим регулаторен орган, който следи да не се накърнява общественият интерес при разпространяването на информация. Той стигна до извода, че социалната мрежа е използвала лична информация на потребители по нечестен начин, като я е разкрила и е дала достъп до нея на разработчици на онлайн приложения, без да е налице информирано съгласие на потребителите.

Фейсбук подчерта, че британската служба по информация не е открила, че данните наистина са били прехвърлени на Кембридж Аналитика, сред чиито клиенти през 2016 г. е бил и Доналд Тръмп по време на кампанията си за президентските избори в САЩ.

Юрисконсултът на Фейсбук Хари Кинмонт каза, че компанията е "направила големи промени" в платформата след този случай и "значително ограничава информацията, до която разработчиците на приложения биха имали достъп".