Федералното бюро за разследване създаде уебсайт, на който да събира информация, снимки или видеокадри с образите и действията на онези привърженици на Тръмп, които щурмуваха сградата на американския Конгрес във Вашингтон снощи, предаде ДПА.

"ФБР приема данни и дигитални видеоматериали, отразяващи бунта и насилието в Капитолия и в района около сградата", написа агенцията на уебсайта си.

Разследващите снощните събития ще могат да използват огромен доказателствен материал от първа ръка, тъй като самите нарушители на обществения ред са пуснали видеокадри и снимки за щурма в социалните мрежи. Много от техните лица са ясно разпознаваеми, защото те игнорираха изискването за носене на маски въпреки вилнеещата в САЩ пандемия от коронавируса.

А министерството на отбраната - Пентагонът - свика около 6200 членове на Националната гвардия от шест североизточни щата, които да помогнат на полицейския отряд, осигуряващ охраната на Капитолия, и на другите сили на реда във Вашингтон след снощните бурни събития в столицата, в които има загинали и ранени, предаде Асошиейтед прес.

Действащият шеф на Пентагона Кристофър Милър подписа заповеди, мобилизиращи за до 30 дни части от Националната гвардия в щатите Вирджиния, Пенсилвания, Ню Йорк, Ню Джърси, Делауер и Мериленд.

Щурмът на Капитолия през фотообектива >>

Според служител от министерството националните гвардейци имат задачата да помогнат за обезопасяване на Капитолия и околния район до и по време на церемонията по полагане на клетва от новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Гвардейците ще пристигат постепенно през следващите няколко дни. Те няма да бъдат въоръжени, няма да бъдат екипирани с облекло и атрибути за борба с безредици, каза служителят, пожелал анонимност.

Междувременно началникът на полицията във Вашингтон Робърт Конти каза, че във връзка с вчерашното щурмуване на Капитолия са  арестувани 68 души, повечето от които - в самата сграда на американския Конгрес.

"Имаме страшно много работа по идентифицирането и задържането на всеки един от буйната тълпа, отговорен за действията си", каза Конти пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Сред задържаните има 60 мъже и 8 жени, арести са извършени както вчера, така и тази сутрин, добави началникът на столичната полиция.