Четирима починали, над 50 арестувани, две открити от властите и унищожени взривни устройства и пет иззети оръжия. Това е равносметката до момента след сблъсъците в сряда в сградата на американския Конгрес.

От полицията съобщиха, че е загинала жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Открити са две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Снощи многобройни демонстранти влязоха в Капитолия и принудиха законодателите да спрат заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.

Избухнаха сблъсъци между полицията и демонстрантите. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат множеството. Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час, който ще бъде в сила до 21 януари.

"Атака срещу демокрацията" - това написаха CNN на заглавната си страница, минути след като Капитолия бе щурмувана от привърженици на Доналд Тръмп.

Снимка: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимка: БТА/AP

Снимки: БТА

Скрийншот: CNN

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимка: БТА/AP

Сниимки: Скрийншот CNN

Снимка: БТА/AP

Вижте още снимки от щурма на Капиталия >>

Четири часа след атаката Капитолия беше обявен за безопасен.

В редица градове на поне 2 щата е въведен вечерен час - от 18 часа в сряда до 18 часа в четвъртък.

Застреляната жената при щурма на Капитолия е ветеран от авиацията

Човек, който твърди, че е бил свидетел на смъртоносната стрелба в Капитолия в сряда, при която падна първата от общо 4 жертви при щурма, сподели своя разказ за случилото се. В хаоса в Капитолия на САЩ привърженичка на Тръмп беше простреляна във врата. По-късно Fox News потвърди в полицията, че жената е починала от раните си. Тя бе идентифицирана като Ашли Бабит, ветеран от военновъздушните сили на САЩ от Калифорния.

"Бях точно там с нея, и те я застреляха", каза мъжът пред журналиста на Daily Caller Филип Нието, като показа кръвна по ръката си, за която увери, че е на жертвата.

"Простреляха я в шията - от полицията или от службите, или каквото и да било, те я простреляха с пистолет във врата, тя падна обратно в ръката ми и на пода", продължи мъжът, който изтъкна, че не знае дали жената е оживяла или не.

Тя е транспортирана на носилка извън Капитолия малко преди 15:00 ч. Местно време (22 ч. Българско време).

Веднага стана ясно кой е изстрелял куршума, като шефът на полицията във Вашингтон Робърт Конти по-късно потвърди, че стрелецът е полицейски служител от Капитолия, предаде FOX 5 от Вашингтон.