Излизането на Великобритания "може да даде начало на процеса на разрушаване на само на ЕС, но и на западната политическа цивилизация", предрича председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той развива тезата си в интервю за масовия германския вестник "Билд".

"Един Брекзит политически ще окуражи всички радикално настроени антиевропейци вътре в много страни членки“, казва Туск и продължава:

„Нещо повече, в деня, в който британците напуснат ЕС, нашите външни врагове ще отворят бутилка шампанско, и ние трябва да направим всичко възможно да помрачим техния празник".

Според Доналд Туск излизането на Великобритания от ЕС в резултат на референдума на 23 юни би имало редица непредсказуеми последици.

В същото интервю за "Билд" председателят на Европейския съвет е казал, че в международната политика има място само за един Доналд, предаде Асошиейтед прес.

Запитан дали Доналд Тръмп ще бъде избран за президент на САЩ, Туск остроумно си е спестил пряк отговор.

Бившият полски премиер е казал само: "Женен съм от 38 години и съпругата ми непрекъснато повтаря, че "един Доналд стига".

Тръмп е обект на много критики в 28-членния Европейски съюз, припомня АП.

Евентуално излизане на Великобритания ще се отрази отрицателно на икономиката на Германия, смята шефът на института за икономически изследвания Ифо (Ifo) Клеменс Фюст. Негово интервю има в днешния брой на в."Райнише пост".

В случай на Брекзит Германия може да изгуби до 3 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП), сочи Фюст, който е уверен, че за Великобритания загубите могат да бъдат още по-големи.

На първо време ще се понижи курсът на британската лира, а еврото ще поевтинее спрямо долара, предвижда експертът. Освен това според него "очевидно ще има спад на котировките на акциите в целия свят".

Във Великобритания шефовете и синдикатите в телекомуникационния гигант Би Ти груп (BT Group) се обърнаха с общо открито писмо до десетки хиляди работници. Те агитират за оставане на страната в Европейския съюз.

Би Ти груп е наследник на "Бритиш телеком" и в нея работят общо 88 000 души, от които 72 000 в страната.

"Вотът ще има отражения върху икономиката и последици за компаниите, които работят във Великобритания. Това засяга нас, работещите в Би Ти, и е една от причините, поради които подкрепяме оставането в един реформиран ЕС", се посочва в писмото.

Бившият британски премиер Гордън Браун призова привържениците на своята Лейбъристка партия да гласуват за оставане в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че неговият призив идва в обстановка на нервност в проевропейския лагер заради признаци, че неговите привърженици губят позиции. Според последните анкети резултатът от вота на 23 юни е непредсказуем.

Излезе ли Обединеното кралство от състава на ЕС, това ще помрачи "катастрофално" бляскавото присъствие на Брюксел на международната сцена и ще отслаби още повече общността, разтърсвана от връхлитащите я кризи, изтъкват аналитици, интервюирани от АФП.

Разводът с тази ядрена сила, единствената европейска страна с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН освен Франция, "може да се отрази катастрофално на външната политика и политиката за сигурност на ЕС", заявява Роза Балфур, експерт от Германския център "Маршал".

"В случай на Брекзит ЕС ще бъде отслабен в политически и геополитически план в очите на велики сили като САЩ, Китай, Индия... Те няма да го разберат. Бездруго вече не разбират как може да се дискутира дали Обединеното кралство е част от ЕС", посочва Вивиен Пертюзо от Френският институт за международни отношения ИФРИ.

Според изследователя френско-германският тандем не би могъл да компенсира самостоятелно тази загуба на сили заради "фундаменталните разногласия" между Париж и Берлин, засягащи военните ангажименти на 28-те.

АНКЕТА: Интересува ли ви ще излезе ли UK от ЕС?