Причината са негови полемични изказвания, се посочва в отворено писмо, предадоха Франс прес и БТА.

"Не мислим, че комисар Йотингер е годен да отговаря за човешките ресурси в Европейската комисия", пишат 10 организации, сред които "Трансперънси интернешънъл" и "Оксфам". Те се аргументират, че той няколко пъти е "правил расистки, сексистки и хомофобски изказвания".

Йотингер предизвика полемика в Германия и си навлече критики в Китай с изявления за китайците, прозвучали расистки. Освен това показа отрицателно отношение към хомосексуалните бракове, които скоро щели да бъдат наложени на германците. Впоследствие той се извини за думите си.

В средата на ноември обаче Йотингер отново бе засипан с критики, след като стана ясно, че е пътувал с частния самолет на германския бизнесмен Клаус Манголд, който е смятан за близък до Русия. Той не е уведомил за това Европейската комисия, въпреки че е бил длъжен според правилата на ЕС за прозрачност. Комисията обаче застана зад Йотингер, като заяви, че няма конфликт на интереси.

Германецът, който в момента отговаря за цифровата икономика и общество, е на път да поеме ресорите бюджет и човешките ресурси.

Гюнтер Йотингер не вдъхва достатъчно доверие по отношение на етичното и прозрачно поведение, подчертават авторите на отвореното писмо. Те призовават ЕП да се противопостави на назначаването му за еврокомисар за човешките ресурси, като подчертават, че човекът, който заема този пост, "трябва да служи за пример".

В понеделник германецът ще бъде изслушан в комисията на ЕП за бюджета. Тя няма да гласува номинацията на Йотингер, но ще изпрати до председателя на Европейския парламент писмо с оценката си.

Предвижда се Йотингер да поеме ресора на българката Кристалина Георгиева, която подаде оставка, за да заеме пост в Световната банка, припомня Франс прес. Георгиева бе и заместник-председател на ЕК. България все още не е номинирала неин приемник в Брюксел.