Лидерите на ЕС дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Брекзит - 31 октомври. Това е с четири месеца повече от отсрочката, която Мей поиска от Брюксел - 30 юни, за да набере парламентарно мнозинство за сделката за развода с ЕС, която сключи миналата година.

"ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври", съобщи в туит председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори.

Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение, допълни Туск.

Отсрочката бе дадена само ден преди датата, на която Обединеното кралство трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения - 12 април.

Великобритания все още може да напусне по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит - това е смисълът на предложената по-рано от Туск "гъвкава отсрочка".

"До края на този период (до 31 октомври) Великобритания ще има и възможността (...) изцяло да отмени Брекзит", допълни Туск.

Неговото първоначално предложение беше за 12 месеца "гъвкаво удължаване" ("flextension"), което би могло да доведе до подписване от Великобритания на едногодишно отлагане на Брекзит с възможността този срок да се съкрати веднага, след като парламентът ратифицира споразумението с ЕС.

Британският премиер обаче все пак настоя, че може да подсигури сделката и да напусне блока на 22 май - преди британците да трябва да гласуват в изборите за Европейски парламент на 23 май (датата вече е насрочена) - условие Великобритания да остане член на ЕС и след 1 юли според днешната договорка.

Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина. Сред тях и българският премиер Бойко Борисов, който преди срещата каза, че е склонен и на "година, година и половина отлаган" на Брекзит.

Френският президент Еманюел Макрон обаче е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.

Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката и й е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник, цитиран от Ройтерс и БТА. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Брекзита, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран.

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, както бързо забелязаха коментатори в социалните мрежи - би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия.

Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни.

Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за Европарламент.

По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви днес Мей, цитирана от ТАСС.

Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Брекзит, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата.

На фона на множеството световни проблеми за европейците бе важно да покажем, че работим над търсенето на сложни решения, отбеляза тя. По думите на канцлера срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни.

Юнкер: Става интересно

При отсрочка до 31 октомври на Великобритания ще се наложи да проведе избори за Европарламент през май, което ще е интересно. Законът обаче си е закон, подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той изрази увереност, че Обединеното кралство ще уважи задължението за "искрено сътрудничество" и при всички случаи ще има малко възможности да блокира самостоятелно ключови европейски решения по време на отлагането, допълни той.